Hlavní obsah

Innogy od ledna zdraží elektřinu a plyn

Aktualizováno

Jeden z největších dodavatelů energií na českém trhu innogy od ledna zvýší ceny elektřiny a plynu. Cena plynu se zvýší o 15 procent, cena elektřiny stoupne ještě o čtyři procentní body více. Nové ceníky se nebudou týkat zákazníků s fixní cenou ani těch, kteří jsou v režimu dodavatele poslední instance. Společnost to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Za dodávky plynu v základním produktu Standard dají domácnosti od ledna příštího roku ročně o 15 procent více. U elektřiny s nejčastější distribuční sazbou D02d pak půjde o nárůst o 19 procent.

Měsíční platba v typickém rodinném domě tak stoupne u plynu o 270 korun, u elektřiny o 190 korun. Zákazník, který na plynu jen vaří, bude platit měsíčně o 40 korun více, uvedla společnost.

Kauza Bohemia Energy vrací do hry hromadné žaloby

Stalo se

Innogy odůvodňuje zdražení dramatickým růstem cen energií na velkoobchodních trzích. „Celý letošní rok jsme drželi pro domácnosti stabilní ceny i přesto, že ceny na velkoobchodních trzích u obou komodit narostly několikanásobně. Zákazníci innogy těží z naší zodpovědné nákupní strategie, která nám umožňuje zmírnit dopady dramatických výkyvů na velkoobchodních trzích. I díky tomu platby u základních produktů Standard narostou jen o 15 procent u plynu a 19 procent u elektřiny,“ řekl Tomáš Varcop, šéf skupiny Innogy.

Pro klienty, kteří mají cenu ve smlouvě zafixovanou, se však nic nezmění, ujistila společnost.

„U elektřiny využívá jistotu dlouhodobých fixních produktů 90 procent zákazníků, u dodávek zemního plynu má s innogy zafixované ceny přes 60 procent domácností. Aktuální úpravy základních ceníků se také netýkají zákazníků v režimu DPI, ani těch, kteří DPI už opustili a uzavřeli s námi v posledních týdnech nové smlouvy,“ doplnil David Konvalina, ředitel skupiny innogy pro maloobchod a marketing.

Zdraží i další dodavatelé

Innogy není jediným dodavatelem, který zvyšuje ceny. Pražská teplárenská zvýší od 1. prosince ceny tepla pro své odběratele. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 Kč více. ČEZ zdraží od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně.

Kromě ČEZ zdraží v příštím roce i E.ON

Ekonomika

Zdražovat se chystá také E.ON. Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku zdražovat neplánuje, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu prvnímu září, navýšení bylo o sedm procent, což činí u běžné pražské rodiny 70 Kč za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám