Hlavní obsah

Inflace vzrostla na 0,6 procenta. Zdražil alkohol, tabák i oblečení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Spotřebitelské ceny v České republice meziročně vzrostly o 0,6 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v březnu. Na vývoj mělo vliv především zvýšení cen u alkoholických nápojů, tabáku, oblečení a obuvi. V úterý to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák způsobilo zvýšení cen alkoholických nápojů o 3,3 % a tabákových výrobků o 1,7 %,“ uvedl úřad.

U oblečení vzrostly ceny o 2,9 procenta, u obuvi o 6,3 procenta. Po osmi měsících zdražily pohonné hmoty o 3,3 procenta.

Meziročně vzrostly ceny u alkoholických nápojů o 6,8 procenta, u tabákových výrobků o 3,9 procenta.

Analytici odhadovali dubnovou meziroční inflaci mezi 0,2 procenta a 0,6 procenta.

Inflace rapidně neporoste, shodují se analytici

„Dubnový vývoj inflace neznamená automaticky, že inflace nyní jen poroste. Naopak velmi pravděpodobně v nejbližších měsících ještě mírně klesne například z důvodu očekávaného snížení cen plynu,” komentoval hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podobný názor má i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Meziroční růst cen se bude i v nadcházejících měsících pohybovat spíše blíže nule a nad 1 % zamíří pravděpodobně až v závěru letošního roku. Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017,” sdělil.

Petr Dufek z ČSOB uvedl, že i když inflace postupně naroste, nebude natolik vysoká, aby ohrožovala reálnou finanční situaci domácností. „Přece jen se dá letos počítat s rychlejším růstem mezd v důsledku nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců i vzhledem k tomu, že se tuzemským firmám už několik let velmi daří a jejich ziskovost narůstá,” míní.

Související téma:

V zemích Evropské unie vzrostly meziročně ceny nejvíce v Belgii, a to o 1,6 procent. Ve Švédsku potom o 1,2 procenta. Ceny klesly v šestnácti zemích EU, z toho nejvíce v Rumunsku o 2,4 procenta a na Kypru o 2,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám