Hlavní obsah

Inflace v Rusku je 14,5 procenta

Moskva

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Rusku v březnu zrychlilo na 14,53 procenta z únorových 9,15 procenta. Inflace tak byla nejvyšší od roku 2015, oznámil ruský statistický úřad. Ceny přitom porostou i nadále, a to kvůli propadu kurzu rublu způsobenému sankcemi západních zemí kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tempo inflace prudce zrychlilo, když rubl na začátku tohoto měsíce klesl na historické minimum. Poptávka po široké škále zboží, od základních potravin po automobily, tehdy strmě vzrostla v očekávání, že jejich ceny dále porostou.

Ruská centrální banka v reakci na propad kurzu rublu na další minimum zvýšila minulý měsíc mimořádně svoji základní úrokovou sazbu na 20 procent z 9,5 procenta, zavedla omezení pohybu kapitálu a nařídila ruským společnostem zaměřeným na vývoz, aby prodávaly devizy.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Banka si stanovila inflační cíl čtyři procenta. Varovala před prudkým nárůstem inflace a hrozícím poklesem ekonomiky. Očekává, že inflace zpomalí na cílovou hodnotu v roce 2024.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám