Hlavní obsah

Inflace v Polsku stoupla na 15,6 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v Polsku v červnu zrychlil na 15,6 procenta ze 13,9 procenta v květnu. Inflace v zemi se tak nachází na nejvyšší úrovni za čtvrt století. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z rychlého odhadu, který v pátek zveřejnil polský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v červnu zvýšily o 1,5 procenta.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Inflace se nyní nachází vysoko nad cílovým rozpětím polské centrální banky, které činí 1,5 až 3,5 procenta. Centrální banka v červnu v rámci boje proti inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na šest procent, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2008.

„Očekává se, že v příštích čtvrtletích budou přetrvávat faktory, které nyní zrychlují růst cen, včetně těch, jež souvisejí s ruskou agresí vůči Ukrajině," uvedla banka ve své červnové zprávě.

Polská centrální banka zahájila zvyšování úroků loni v říjnu. Připojila se tak k centrálním bankám v Česku a Maďarsku, které začaly úroky zvyšovat již loni v červnu.

Inflace na Slovensku vystoupila na 13,2 procenta

Ekonomika

Bankovní rada České národní banky (ČNB) minulý měsíc zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Takto vysoko byla její základní úroková sazba naposledy v roce 1999.

Meziroční míra inflace v České republice v červnu vystoupala na 17,2 procenta z květnových 16 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám