Hlavní obsah

Inflace v listopadu výrazně zpomalila růst

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Inflace v listopadu meziročně výrazně zpomalila růst na 4,4 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad. Podle něj se snížily zejména ceny v dopravě, ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Meziměsíční pokles spotřebitelských cen o 0,5 % způsobilo již pátý měsíc pokračující snižování cen pohonných hmot, které v listopadu dosáhlo rekordních 9,2 %,“ uvedli statistici.

Podle statistiků se meziměsíčně snížily ceny nealkoholických nápojů a plodové zeleniny o 10,6 %, ostatní zeleniny o 10,5 %, ovoce o 1,1 %, běžného pečiva o 5,2 %, mouky o 2,8 %, mléka o 1,5 %, sýrů o 1,8 %, jogurtů o 2,4 % a rostlinných tuků o 2,7 %.

Benzín i nafta mohou ještě zlevňovat

Zboží, které meziměsíčně podražilo (v %):
tabákové výrobky0,9
oděvy0,5
obuv0,1
chleba0,8
drůbež1,2
máslo1,0
čokoládové výrobky3,7

Inflace se v listopadu dostala o 1,1 procenta pod inflační cíl České národní banky. Analytici se shodují, že ČNB by tak opět mohla snížit úrokové sazby, a to již během tohoto měsíce. 

Snižující se inflace je patrná při pohledu o několik měsíců zpět. V říjnu dosáhl růst cen rovných šesti procent, měsíc předtím to bylo o šest desetin více.

Inflace bude klesat i nadále

Ministerstvo financí před měsícem uvedlo, že letošní průměrný růst cen by měl být 6,4 procenta. V následujícím roce by se pak měla inflace výrazně snížit na 2,9 procenta.

„K dalšímu rychlému poklesu inflace dopomůže i výrazné zpomalení české ekonomiky, které se projeví v růstu nezaměstnanosti, a tedy i menší ochotě spotřebitelů utrácet,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám