Hlavní obsah

Inflace v Česku mírně zpomalila, ceny stouply o 0,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta, v říjnu byla inflace o desetinu vyšší. Pomaleji rostly ceny potravin a pohonných hmot. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Proti říjnu ceny pro spotřebitele klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění potravin a pohonných hmot. Pohonné hmoty zlevnily za měsíc o dvě procenta, což je nejvíce od října 2013.

Spotřebitelské ceny od června, kdy inflace klesla k nule, rostou meziročně nejméně o půl procenta. V první polovině roku se inflace držela jen mírně nad nulou. Pro konec letoška a začátek příštího roku ekonomové očekávají další zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen.

Ceny zboží v listopadu úhrnem meziročně vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta. Z potravin zpomalil růst cen rýže, masa, mléka, mléčných výrobků a ovoce. Menší meziroční zvýšení cen vykazovaly také alkoholické nápoje. Rychleji než v říjnu naopak rostly ceny oděvů a obuvi.

Proti loňskému listopadu zdražilo pojištění, finanční služby a zemní plyn. O desetinu klesly ceny elektřiny a zlevnily také telekomunikační služby a o pětinu mobilní telefony.

Reklama

Související témata:

Související články

V Řecku prudce padají ceny

Meziroční pokles spotřebitelských cen v Řecku v říjnu prudce zrychlil na 1,7 procenta ze zářijových 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí tamní statistický úřad....

Výběr článků

Načítám