Hlavní obsah

Inflace v Česku je devátá nejvyšší v Evropě a 26. na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace, která v České republice v květnu stoupla na 16 procent, je devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě. Nejhůře si v Evropě vede Turecko s inflací 73,5 procenta, hned za ním je Moldavsko s 29,1 procenta a na třetím místě Estonsko s 20 procenty. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na druhé straně žebříčku je Lichtenštejnsko a Švýcarsko s inflací 2,5 procenta, respektive 2,9 procenta, a Faerské ostrovy s mírou inflace 4,4 procenta. Pobaltské státy mají inflaci mezi 15 a 20 procenty, v Německu je 8,7 procenta, v Rakousku 8,1 procenta a na Slovensku 11,8 procenta.

Inflace je podle analytika Portu Filipa Louženského vysoká i v dalších částech světa, například v USA je 8,3 procenta, v Británii devět procent. V Rusku, které je zasaženo tvrdými sankcemi, činí oficiální inflace 17,1 procenta. Některé asijské ekonomiky jsou ale proti inflaci imunní, například Čína má míru inflace 2,1 procenta a Japonsko 2,5 procenta.

Inflace nebere konce. V květnu vystoupala už na 16 procent

Ekonomika

Inflace v EU se dostala na 8,1 procenta. EU ale pro měření inflace používá jiný způsob než Český statistický úřad. V Unii se nezapočítává imputované nájemné, což je hypotetické nájemné, které by majitelé obydlí inkasovali, kdyby je pronajímali.

„Kdyby se na úrovni EU měřilo stejně jako v Česku, byla by tam inflace vyšší. Způsob používaný v ČR lépe zohledňuje skutečnou inflaci,” upozornil Louženský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám