Hlavní obsah

Inflace se nehnula, ceny v únoru vzrostly mírně

Novinky, pit
Praha

Spotřebitelské ceny v únoru ve srovnání s lednem vzrostly na 0,2 procenta a meziročně zůstaly také na 0,2 procenta. K meziměsíčnímu růstu cen přispěly především vyšší ceny dovolených, bytového zařízení a ceny léků. Naopak došlo k poklesu cen oblečení a obuvi a mírně zlevnily i některé potraviny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Míra inflace v Česku

Článek

Meziročně vyšší jsou ceny potravin a nealkoholických i alkoholických nápojů. Výrazně si letos lidé připlácejí především za mléko a mléčné výrobky.

Naopak meziročně nižší jsou ceny bydlení vlivem nižších cen elektřiny a zemního plynu. Méně zaplatí spotřebitelé i za telefonování – nižší jsou jak ceny telefonických služeb, tak ceny mobilních telefonů, připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

„Únorový růst cen, podobně jako ten lednový, se pohyboval jen těsně nad nulou a nemůže být pochyb o tom, že pokud by v listopadu Česká národní banka (ČNB) neintervenovala, došlo by v prvních dvou měsících letošního roku k poklesu cen,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Deflace už by strašit neměla

Otázkou podle Nováka je, zda růst reálné ekonomiky bude stačit k tomu, aby se růst cen začal během letošního roku zrychlovat a spotřebitelská inflace se vracela směrem k inflačnímu cíli ČNB, který činí dvě procenta.

Pokud bude růst cen slabší, než očekává ČNB, mohou nastat dvě možnosti. Ta první je, že ČNB prodlouží závazek držet korunu nad hladinou 27 CZK/EUR, ta druhá pak, že ČNB korunu ještě více oslabí. „S nejčastěji zmiňovanou variantou, ústupu od intervenčního cíle na začátku roku 2015, příliš nepočítám,“ dodal Novák.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB není důvod se na základě lednových a únorových čísel obávat deflace. „Díky dražším potravinám a některému dováženému zboží se inflace do záporných hodnot už s největší pravděpodobností nepropadne,” domnívá se Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám