Hlavní obsah

Inflace překvapila výrazným zpomalením růstu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v listopadu překvapivě poklesly v porovnání s říjnem o 0,2 procenta. Meziroční růst cen tak výrazně zpomalil na 2,7 procenta z říjnového růstu 3,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Růst inflace se v listopadu přibrzdil.

Článek

„Meziroční pokles dynamiky lze vysvětlit především tím, že zatímco v loňském roce začali obchodníci v souvislosti se změnou daně z přidané hodnoty (DPH) zdražovat již na podzim, tak letos zatím k podobně výraznému zdražení nedošlo,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Jedním z důvodů je podle Nováka fakt, že se sice od příštího roku počítá s dalším zvýšením DPH, ale to však zatím neprošlo Poslaneckou sněmovnou. Druhým neméně podstatným důvodem je skutečnost, že obchodníci si ceny až na výjimky nemohou dovolit zvýšit, protože by toho moc neprodali. „Domácí poptávka totiž zůstává i nadále velmi slabá,“ doplnil Novák.

Zlevnily pohonné hmoty, dále podražily potraviny

„Za meziměsíčním poklesem cen jsou především klesající ceny pohonných hmot, které v listopadu spadly o téměř čtyři procenta,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Akce mobilních operátorů přinesly pokles cen v oddíle pošta a telekomunikace. Listopad přinesl také pokles cen dovolených a alkoholických nápojů.

Naopak nadále rostou ceny potravin.

Meziročně v listopadu zpomalila svůj růst cen  většina zboží. Vyšší než před rokem tak zůstávají ceny nejdůležitějších položek spotřebního koše, tady bydlení a potravin, ale růst byl pomalejší než v říjnu.

„Spotřebitelská důvěra zůstává nadále slabá a ceny vzhůru netáhne. Naopak, obchodníci lákají zákazníky akčními slevami,“ uvedl Šimek Růst cen tak přináší jednak pohyb v regulovaných cenách bydlení a jednak vyšší ceny některých komodit na světových trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám