Hlavní obsah

Index burzy nad 700 body

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlavní index pražské burzy se během úterních obchodů dostal nad úroveň 700 bodů, což je více než devítileté maximum. Téměř všechny obchody ve SPAD obstaraly pouhé dvě emise - Český Telecom a Komerční banka, každý z obou titulů dosáhl objemu obchodů více než 0,5 miliardy Kč. Index PX 50 uzavřel na 703,2 bodu s přírůstkem 0,72 procenta.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Telecomu pomohli rozsáhlými nákupy zahraniční investoři. Podle analytiků může jít o spekulace na středeční lepší než očekávané výsledky dceřiného Eurotelu. Objevila se také zpráva, že plán dividend Českého Telecomu se nezmění ani při případné ztrátě.

Český Telecom posílil o 3,76 procenta na 298,10 Kč, Komerční banka o 0,11 procenta na 2685 Kč, ČEZ o 0,46 procenta na 151,04 Kč, České radiokomunikace o 0,53 procenta na 342,30 Kč. Oslabily Philip Morris, Unipetrol a Erste Bank.

Evropské akcie v úterý sestupovaly pod tlakem dalšího zpevnění eura. Jednotná evropská měna se pohybovala kolem 1,258 dolaru za euro, dolar ale ztrácel i vůči japonskému jenu a ostatním předním světovým měnám. Na finančních trzích zavládly obavy, že ani nadcházející zasedání skupiny zemí G7 nepřinese uklidnění v dramatických změnách směnných kursů.

Investoři počítají, že postiženi budou nejvíce evropští exportéři, například automobilky.

Pobídky oslabily Volkswagen

Volkwagen ztratil v úterý na burze téměř čtyři procenta na čtyřměsíční minimum. Trh se bojí, že nové nákupní pobídky koncernu, jehož členem je i česká Škoda Auto, oslabí jeho ziskovost. Mluvčí firmy Hans-Gerd Bode oznámil, že kupcům vlajkového modelu Golf V nabídne automobilka zdarma klimatizaci v hodnotě 1225 eur. Nabídka se může podle odhadů týkat až 400 000 vozů a Volkswagen to celkem může stát kolem 400 miliónů eur.

Nová pobídka ukazuje podle analytiků, že slibný podzimní náběh prodeje Golfu se zadrhl a sleva vyvine další tlak na ziskovou marži společnosti. To se děje těsně předtím, než se Golf bude muset na domácím trhu vyrovnávat se zostřenou konkurencí nového modelu Opel Astra.

PX 50 rekordní

Index pražské burzy PX 50 vzrostl o 0,72 % na rekordní úroveň 703,2 bodu.

Akcie švédského výrobce nákladních automobilů Volvo v úterý oslabily o 5,6 procenta. Jeho šéf Lars Ramquist je nucen k rezignaci institucionálními investory, i když se zisk za poslední čtvrtletí meziročně zdvojnásobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám