Hlavní obsah

Ikea vrací státní pomoc, i v Česku

Skupina Ingka Group, která vlastní většinu obchodních domů Ikea, v úterý oznámila, že vrátila Srbsku finanční státní pomoc určenou na mzdy zaměstnanců dočasně propuštěných kvůli pandemii. Stejně chce největší maloobchodní prodejce nábytku na světě postupovat i v České republice a také v Rumunsku, Belgii, Chorvatsku, Irsku, Portugalsku, Španělsku a ve Spojených státech.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

„Naším hlavním cílem je jednoduše vrátit velkorysou podporu, kterou vlády poskytly podnikům v této obtížné době,” napsal v e-mailu agentuře Reuters za skupinu Ingka Group Tolga Öncü, který zodpovídá za maloobchodní provoz holdingu.

„Nikdo sice neví, jak se věci dále vyvinou, ale nyní máme lepší představu o tom, jak krize dopadne na naše podnikání. Rozhodli jsme se proto (státní podpory) vrátit, protože je to tak správné,” dodal.

Stát jedná se Smartwings o téměř miliardové podpoře

Ekonomika

Rumunský ministr financí Florin Citu společnosti na Facebooku poděkoval za to, že nevyužila 858 504 lei (přes 4,7 milionu Kč), jichž bylo třeba k pokrytí dočasného propuštění tamních zaměstnanců Ingka Group mezi 17. březnem a 12. červnem.

„Zástupci společnosti Ikea uvedli, že sice mají před sebou mnoho výzev, ale jsou toho názoru, že výsledky podniku budou lepší, než čekali před několika měsíci,” uvedl Citu. „A tak se IKEA rozhodla peněz ze státního rozpočtu nevyužít,” dodal.

Většina prodejen Ikea byla po celém světě dočasně kvůli pandemii způsobené koronavirem zavřená a nyní se postupně otevírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám