Hlavní obsah

I přes politickou krizi láme koruna rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká koruna posílila v pátek o dvacet haléřů na nejsilnější hodnotu za posledního 2,5 roku. Euro se jednu chvíli prodávalo za 29,66 koruny, pak kleslo na 29,71. Koruna posilovala nejrychleji ze středoevropských měn. Nezviklala ji ani probíhající vládní krize.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Podle ekonomů má politická situace na kurz měny minimální vliv. Výraznější byl efekt čtvrtečního zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), která i přes rostoucí kurz úrokové sazby nesnížila. "A vůbec nijak se nevyjádřila proti silné domácí měně," komentoval ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Koruna se v posilování veze spolu s ostatními středoevropskými měnami. Londýnští bankéři je nakupují spekulativně, cítí, že region má do budoucna velký potenciál růstu a oni by na měně mohli v budoucnu vydělat. Dlouhodobě je na tom ještě lépe než domácí měna slovenská koruna. Tamní centrální banka proti růstu kurzu tento týden několikrát intervenovala, ovšem bez valného úspěchu. K euru je nyní slovenská koruna na hodnotě 37,85 SKK/EUR. Ještě před několika měsíci stálo euro více než 41 slovenských korun.

Měna posiluje i k dolaru

K americkému dolaru česká koruna taktéž posílila, zůstává pod hranicí 23 korun. Za jeden dolar se nyní platí 22,53 koruny. V pátek byly zveřejněny údaje z americké ekonomiky, těsně před touto informací kurz dolaru rostl, pak ale spadl dolů. I přesto, že čísla analytiky nijak nezklamala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám