Hlavní obsah

I opatření omezující provoz vleků bylo nezákonné, uvedl soud

Aktualizováno

Další prohru utrpělo ministerstvo zdravotnictví před Nejvyšším správním soudem (NSS). Ten už několikrát konstatoval nezákonnost některých omezujících opatření vydaných v rámci boje s koronavirem. V pátek soud vyhověl provozovateli lyžařského střediska v Jeseníkách a konstatoval, že omezení provozu lyžařských vleků a lanovek bylo protizákonné. NSS nařízení již nemohl zrušit vzhledem k tomu, že po týdnu bylo nahrazeno jiným.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo opatřením z konce dubna rozhodlo, že na lyžařských vlekách a lanovkách zakázalo přítomnost veřejnosti Výjimku měly jen lanovky potřebné při zajištění dopravní obslužnosti nebo pro potřeby záchranářů.

Další nezákonné opatření. Soud ztrhal dubnové nařízení o povinných rouškách

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví náležitě neodůvodnilo konkrétní míru epidemického rizika ani se nezabývalo tím, zda je daná regulace nezbytná.

„Ministerstvo zdravotnictví přímo k omezení provozu lyžařských vleků a lanových drah prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti poskytlo odůvodnění v rozsahu jedné věty, které ani vzdáleně neobjasňuje, proč byl tímto způsobem regulován jen tento typ dopravy a žádný jiný,” uvedla soudkyně Jitka Zavřelová.

Ministerstvo také neuvedlo žádné argumenty pro zdůvodnění nezbytnosti zvolené regulace. „NSS netvrdí, že žádné takové argumenty neexistují. Není však jeho úkolem tyto argumenty za odpůrce hledat či domýšlet,” doplnila Zavřelová.

Soud zrušil rozhodnutí vlády o regulaci restaurací

Domácí

Senát NSS v čele se soudkyní Jitkou Zavřelovou konstatoval, že ministerstvo opět náležitě neodůvodnilo míru rizika a ani se nezaobíralo nezbytností takového opatření, jak mu to přitom ukládá zákon.

„Ministerstvo přímo k omezení provozu lyžařských vleků a lanových drah prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti poskytlo odůvodnění v rozsahu jedné věty, které ani vzdáleně neobjasňuje, proč byl tímto způsobem regulován jen tento typ dopravy a žádný jiný. Neuvedlo také žádné argumenty pro zdůvodnění nezbytnosti zvolené regulace. NSS netvrdí, že žádné takové argumenty neexistují. Není však jeho úkolem tyto argumenty za odpůrce hledat či domýšlet,“ zdůraznila soudkyně Zavřelová.

Stejným ministerským opatřením už se NSS zabýval konkrétně v části, které v podstatě zakazovalo maloobchodní prodej v nočních hodinách. Také regulaci večerek tehdy soud označil za nezákonnou. Opatřením se bude zabývat i nadále, různá omezení maloobchodu, služeb či setkávání napadli také další lidé či firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám