Hlavní obsah

Hyundai už v Nošovicích investoval 10 miliard korun

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Přes deset miliard korun už investovala společnost Hyundai do výstavby závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Desetimiliardovou hranici objem investice překročil v lednu.

Článek

Ke konci minulého měsíce výše investice dosáhla 400,5 mil. eur, tedy 10,08 miliardy korun, informoval v pátek Právo mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Vaněk. Celkem chce Hyundai do vybudování své první evropské automobilky investovat více než jednu miliardu eur.

Továrna v Nošovicích se začala stavět loni v březnu. Podle Vaňka více než polovina z již investované částky směřovala do výstavby výrobních hal, o poznání méně zatím stály stroje a výrobní zařízení. Výstavba do 31. ledna spolkla 5,4 miliardy korun, technologická část téměř 4,7 miliardy.

„Vzhledem k tomu, že stavební část je – až na hlavní administrativní budovu a několik drobností – téměř hotová, bude v letošním roce drtivá část investovaných prostředků směřována právě do pořizování strojů a výrobních technologií,“ uvedl Vaněk.

V převodovkárně se již testují technologie

V nejpokročilejším stádiu je převodovkárna, kde už se testují výrobní technologie a již v listopadu má začít sériová výroba převodovek. Rychle postupuje také instalace výrobních zařízení v dalších halách.

„Například ve svařovně již je nainstalováno 300 robotů,“ řekl Právu Vaněk. Zkušební výrobu aut chce HMMC zahájit letos v září, sériovou výrobu v březnu 2009. V cílovém stavu v roce 2011 bude nošovická automobilka vyrábět 300 tisíc vozů ročně a zaměstnávat 3500 lidí.

Vaněk rovněž informoval, že automobil Hyundai i30, jehož zkušební výroba začne v Nošovicích v září, byl ve Španělsku zvolen Autem roku 2008 jako vůbec první asijská značka v historii této soutěže.

„Dosud tradičně vítězili evropští výrobci,“ uvedl. Podle něj se tak opět prokazuje, že korejská společnost Hyundai, šestý největší světový výrobce automobilů, učinila velký pokrok v technologii, designu a bezpečnosti. „Ocenění ve Španělsku, které Hyundai i30 obdržel v Madridu ve čtvrtek 14. února, přichází po skvělých ohlasech v Austrálii, kde se tento vůz stal jak Autem roku 2007, tak i Zeleným autem roku 2007,“ sdělil Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám