Hlavní obsah

Hypotéky jsou nejlevnější za šest let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v září opět spadly a dostaly se na průměrných 3,89 procenta. To je ve srovnání se srpnem pokles o 0,2 procentního bodu, což je nejnižší hodnota od konce roku 2005. Vyplývá to z ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Foto: Novinky

Článek

Nejnižší úroková sazba v historii Hypoindexu, jenž se zabývá hypotečním trhem od roku 2003, byla v červenci 2005. Tehdy úroková sazba klesla na 3,62 procenta.

V září také stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů zhruba o 300 na 6219. Zářijový objem hypoték pak stoupl ve srovnání se srpnem o 514 miliónů korun na skoro 10,4 miliardy korun. Tyto údaje podle Hypoindexu dokládají, že klesá zájem o stavební spoření a zvyšuje se poptávka po hypotékách.

Stoupl zájem hlavně o pětileté fixace

„Banky tak jednoznačně vyšly vstříc nabídkám developerů využívajících budoucího zvýšení DPH, což potvrzuje i na měsíc září nebývale vysoký objem hypotečních úvěrů přesahující deset miliard korun,“ připomněl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

„Pětileté a tříleté fixace, jakož i variabilní sazby dosáhly nových historických minim za historii jejich měření ve Fincetrum Hypoindexu,“ dodal Rajdl s tím, že celkový pokles průměrných sazeb pak byl tažen především snížením sazeb pětiletých fixací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám