Hlavní obsah

Hygienici si kvůli čínskému mléku posvítí na asijské restaurace

Novinky, toh

Na příští týden plánují čeští hygienici mimořádnou akci na kontrolu potravin v asijských restauracích. Důvodem je obava z výskytu nebezpečných mléčných výrobků z Číny. Tam onemocnělo několik desítek tisíc dětí po pozření mléka, do kterého byla přidána nebezpečná chemikálie melamin.

Foto: Archív, Novinky

Článek

„V Česku by se mléčné výrobky z Číny neměly nacházet, přesto jejich výskyt vyloučit nelze,“ řekl Novinkám hlavní hygienik ČR Michael Vít. Podle něj bude akce celorepubliková.

Evropská unie zakázala dovoz mléčných výrobků již v roce 2002. Podle ČTK Evropská komise ve čtvrtek rozhodla, že preventivně zakáže i veškerý dovoz potravin pro děti, obsahující mléko z Číny - například sušenky.

Skandál se závadným mlékem propukl v asijské velmoci minulý týden. Desetitisíce dětí mají zdravotní problémy s ledvinami, čtyři již zemřely. Mléko bylo kontaminováno chemickou látkou melamin.

Ten se používá při výrobě plastů a výrobci jej do mléka přidávali, aby zakryli fakt, že mléko ředili vodou. Látka při testech zdánlivě zvyšuje množství proteinů, není tak poznat, že mléko je ředěné.

MELAMIN
Využívá se při výrobě umělých hmot. Vyvolává ledvinové potíže a způsobuje vznik ledvinových kamenů i rakovinu močových cest. U malých dětí může způsobit selhání ledvin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám