Hlavní obsah

Hušákův zástupce posílá Sazku do insolvence

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek podal na firmu u Městského soudu v Praze insolvenční návrh. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Ječmínek podle záznamu podal návrh minulý pátek 18. března.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Tento krok znamená první insolvenční návrh ze strany samotné loterijní společnosti. Doposud Sazka čelila návrhům na insolvenci ze strany společností KKCG Karla Komárka a firmy Moranda ovládané Radovanem Vítkem.

Ječmínka k podání insolvenčního návrhu vedla jednak finanční situace společnosti, která se v posledních týdnech výrazně zhoršila. Dále byly přihlášeny pohledávky, jejichž výše či existence nebyla dříve známa ani členům statutárních orgánů. Podle Ječmínka není společnost navíc schopna hradit ani běžné provozní náklady, vyplácet výhry výherců atd.

Jak Ječmínek připomněl, na jednání představenstva 14. března byl předsedou představenstva Sazky Alešem Hušákem předložen materiál, který jasně konstatoval, že společnost splňuje veškeré známky úpadku. Přesto představenstvo Sazky o podání insolvenčního návrhu nerozhodovalo.

„Na základě toho jsem dospěl k názoru, že se společnost Sazka nachází v úpadku a statutární orgány společnosti mají povinnost tuto skutečnost bezodkladně ohlásit příslušnému soudu,“ uvedl v prohlášení Ječmínek.

KKCG krok vítá

"Skupina KKCG vítá podání insolvenčního návrhu místopředsedou představenstva společnosti Sazka Dr. Ječmínkem. Tento krok považuje za správný a dle zákona jediný možný k záchraně loterijní společnosti a k ochraně zájmů všech věřitelů," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko s tím, že Aleš Hušák a ostatní členové představenstva by se měli k tomuto návrhu neprodleně připojit.

"Dnes už není sebemenší pochybnosti o tom, že je Sazka delší dobu v úpadku. A to bez ohledu na nepravdivá opakovaná prohlášení Dr. Hušáka. V okamžiku, kdy Sazka veřejně přiznala, že zastavila platby z důvodu nedostatku finančních prostředků, měla dle insolvenčního zákona sama povinnost podat insolvenční návrh,“ nechal se slyšet výkonný ředitel KKCG Jiří Radoch, který ocenil Ječmínkovu snahu.

Sazkou zmítají problémy, například v pátek jednotliví mobilní operátoři oznámili, že přerušují dobíjení kreditů přes její terminály. Ještě v pátek agentura Standard and Poor’s odebrala Sazce rating. Navíc přes víkend odpojila terminály řada trafikantů, takže vsazení je značně obtížné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám