Hlavní obsah

Hrozí jim minimální důchod, nedostanou nemocenské. Je jich až půl milionu

Novinky, ČTK, bož

Nejčastěji jde o zaměstnance v gastronomii, maloobchodu, stavebnictví, ale i v IT, kteří v Česku pracují ve stínové neboli šedé ekonomice. Minimálně jde o 214 tisíc lidí, ale reálně jich může být až půl milionu. Vyplývá to ze studie projektu Neviditelní.

Foto: Profimedia.cz

Neviditelní pracují například ve stavebnictví nebo gastronomii.

Článek

Mezi „neviditelné” podle autorů patří studenti z chudých rodin, samoživitelky, mladé rodiny s dětmi, pracovníci v šedé ekonomice, nedobrovolně nezaměstnaní nad 50 let, postižení, chudé domácnosti, veteráni, farmáři, pracovníci neziskových organizací, senioři, menšiny a malí podnikatelé.

Tito lidé nepřiznávají své příjmy vůbec nebo jen minimální mzdu. Zbytek vydělaných peněz často dostávají takzvaně na ruku a nedaní ho.

„Vůbec si neuvědomují dopady takového jednání. I krátkodobá účast ve stínové ekonomice mívá pro člověka celoživotní následky, horší přístup ke zdravotnickému systému a systému sociálního zabezpečení. Tito 'neviditelní' mají také mizivou šanci na získání úvěru, například na bydlení, a musí se spokojit s minimálním starobním důchodem,” uvedl Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).

Šedá ekonomika tvoří desetinu českého HDP

Ekonomika

Člověk, který si uvědomuje rizika spojená s participací ve stínové ekonomice, si ji vybírá až tehdy, když nemá jinou možnost.

„Cítí vysokou míru nejistoty, frustrace a provinění či selhání. Stínová ekonomika pro něj není nástrojem, ale řešením bezvýchodné situace. Spouštěčem spirály problémů může být ztráta práce, dluhy, rozvod či pykání za chybu, jako je například trestný čin z nedbalosti,“ upozornila Kateřina Brikciová z psychologické poradny Dirivitu.

Když přijde krize, jsou nejzranitelnější

Důsledky práce ve stínové ekonomice se přitom mohou projevit nárazově a naprosto nečekaně. Pokud například takový člověk onemocní nebo se zraní, nemá právo na podporu v podobě dávky nemocenského pojištění. Běžná pracovněprávní ochrana se na něj nevztahuje. Obdobná situace vzniká v případě ztráty zaměstnání, kdy nemá právo na pomoc v nezaměstnanosti.

Stále více seniorů propadá hazardu na internetu, napomáhá tomu i covid

Domácí

„Tyto dopady se naplno projevily během koronavirové pandemie. Nezaměstnanost v některých oblastech výrazně stoupla a lidé, kteří předtím nepřiznávali všechny své příjmy, najednou zjistili, že se nemohou domoci stejných práv a finančních náhrad jako ti, kteří příjmy přiznávají,” doplnil Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Na projektu Neviditelní spolupracují Spotřebitelské fórum, CETA a poskytovatel nebankovních úvěrů Provident Financial.

Podle dřívější studie CETA s litevským Lithuanian Free Market Institute se velikost takzvané stínové ekonomiky, někdy označované jako šedé, pohybuje kolem 10 procent českého hrubého domácího produktu (HDP).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám