Hlavní obsah

Hromadné propouštění chystá 13 firem, o deset méně než loni

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O práci přijde v Česku kvůli hromadnému propouštění nejméně lidí za poslední rok a půl. V červnu nahlásilo hromadné propouštění celkem 13 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 444 jejich zaměstnanců, informoval ve čtvrtek Úřad práce ČR.

Foto: Profimedia.cz

Hromadné propouštění chystají podle úřadu práce i call centra.

Článek

Počet lidí, kteří ztratí zaměstnání, by tak měl proti loňsku klesnout o více než tisíc.

Nejvíce zaměstnavatelů, kteří nahlásili v uplynulém měsíci hromadné propouštění, bylo v  Olomouckém kraji, je to pět firem. Nejvíce zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje  na Liberecku – celkem 119.

Zaměstnavatelé se chystají propouštět především v oblasti telemarketingu (nákup, distribuce a prodej elektřiny) nebo ve výrobě textilních vláken a tkanin, uvedl úřad.

O práci přijdou řidiči

Pokud jde o konkrétní profese, pak jsou to hlavně řidiči, technickohospodářští pracovníci, vedoucí zaměstnanci, technici či obsluha textilního stroje.

„Přestože meziměsíčně počet firem, které nahlásily hromadné propouštění, vzrostl, meziročně je jich o deset méně. A pozitivní je i fakt, že jsme zaznamenali za poslední rok a půl nejnižší množství zaměstnanců, kteří přijdou v režimu hromadného propouštění o práci,“ řekla ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Podle Bílkové už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst. Z informací od zaměstnavatelů vyplývá, že očekávají i v dalším období spíš nárůst nebo stabilizaci zakázek, a někteří z nich dokonce počítají s rozšířením výroby a vytvořením nových pracovních míst.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v červnu dál klesla

Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo 537 179 lidí, oznámil v úterý Úřad práce. Nezaměstnanost...

Výběr článků

Načítám