Hlavní obsah

Hotely a cestovky zdraží kvůli DPH asi o deset procent

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé využívající hotely a jejich služby si budou muset od května značně připlatit. Přeřazení ubytovacích a stravovacích služeb z dosavadní pětiprocentní do devatenáctiprocentní sazby DPH, na kterém se v neděli v Kolodějích dohodla vládní koalice, budou muset hoteliéři promítnout do konečných cen pro spotřebitele.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Ostrá konkurence v odvětví stlačila marže na minimum a hoteliéři zvýšení DPH nedokáží pokrýt ze svého. Změna sazby DPH ale vyvolala paniku i v cestovních kancelářích, které se zaměřují na příjezdový a domácí cestovní ruch.

"Změna sazby DPH je tak velká, že ji rozhodně nemůžeme pokrýt na úkor svých marží. Budeme muset zvýšit ceny, ale nyní nejsem schopna říct, zda do nich zvýšení DPH promítneme v plné výši, nebo jen částečně, třeba jen o deset procent. Vše budeme muset pečlivě propočítat," řekla Právu spolumajitelka hotelu v Krušných horách.

Plánují rok dopředu

"Je to rána do zad podnikatelům, kteří působí v cestovním ruchu. Hotely a tzv. incomingové cestovky uzavírají smlouvy s partnery s ročním předstihem. Žádná zahraniční cestovka nepřistoupí na to, abychom jí ze dne na den zvýšili cenu o 14 procent. Neumím si představit, že při marži, s níž tyto cestovky pracují, by byly schopné pokrýt takové zvýšení z vlastních prostředků," řekl Právu hoteliér a místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek.

"Vidíme to jako problém, který může mít krátkodobý negativní dopad na cestovní ruch. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že tzv. cenová turistika již v ČR ztrácí na významu a zahraniční turisté se již nerozhodují zda navštíví či nenavštíví ČR na základě nízkých cen (ony už stejně někde dosahují úrovně evropských). Konkurence založená pouze na výhodnějších cenách by do budoucna měla ještě negativnější dopad na cestovní ruch jako celek," řekl Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun.

Domnívá se, že podnikatelům pomůže nejen Státní program podpory cestovního ruchu (150 mil. Kč na rok 2004), ale především využití prostředků z EU (tam se jedná bez české spoluúčasti na léta 2004 až 2006 o 3,3 mld. Kč.).

CK: je to zničující

Za "zničující" ale označila koaliční návrh ředitelka CK Čedok pro kongresovou turistiku Markéta Athanasiadová. "Jsou vytištěné katalogy, podepsané smlouvy, některé akce jsou již zaplacené. Kdybychom to věděli s předstihem jedné sezóny, dalo by se s tím něco dělat, ale pokud návrh v této podobě projde Sněmovnou, bude pro mnohé zničující," řekla Právu Athanasiadová.

Ředitelka Čedoku pro domácí cestovní ruch Jana Odložilíková se obává, že negativní dopad by mělo schválení návrhu i pro domácí turismus. "Jako cestovka můžeme sice trvat na cenách, které máme ve smlouvě s hotely, ale umím si představit, že na všech stranách nastane pnutí. Když hotely zvednou ceny, může se stát, že zákazníci tam přestanou jezdit, mnozí si spočítají, že dovolená v zahraničí je vyjde stejně nebo třeba i levněji než doma," soudí Odložilíková.

Oprávněná je také obava, že v našich hotelích ubude i cizinců, zejména Němců a Rakušanů. "Nedělejme si iluze, že k nám jezdí jen kvůli přírodním a jiným krásám. Zvášť po zavedení eura je vidět, že vyhledávají jen to nejlevnější. Pokud ceny porostou, pojedou jinam," popírá názor ministerstva pro místní rozvoj Odložilíková.

Obchodní ředitel bruntálské CK Atis, která provozuje především domácí cestovní ruch, Petr Krč se domnívá, že když se ceny ubytování zvednou, zůstane "černý Petr" hoteliérům. "Máme s nimi smlouvy, ceny jsou v katalogu a my nemůžeme zákazníky nutit, aby platili více. Zejména ne ty, kteří už si dovolenou koupili," řekl Krč Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám