Hlavní obsah

Hotel Evropa v centru Prahy změnil majitele

Secesní hotel Evropa v centru Prahy koupil od společnosti Julius Meinl zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr. Informoval o tom server E15.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí koupil zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr.

Článek

Hotel je nyní v rekonstrukci, otevřít má na konci příštího roku. Provozovat ho bude celosvětový řetězec Marriott prostřednictvím své značky luxusních hotelů W Hotels.

„Investice do hotelu Evropa je pro mě splněný sen. Současně jsem ale musel zapomenout na ekonomickou stránku věci. Návratnost investice bude třicet let, možná i více," řekl serveru Nasr. Cenu transakce ale ani jedna ze stran nezveřejnila.

Julius Meinl koupil hotel od miliardáře Václava Skály v roce 2016. Již před tím se začala připravovat současná rekonstrukce hotelu a přístavba na dvoře památkově chráněného objektu. Historické detaily budovy mají být restaurovány. „Chci, aby to byl nejluxusnější hotel ve střední Evropě jako v době první republiky. Současně ale chci, aby to bylo místo, kam si dojdete jen tak na kávu," dodal Nasr.

Bydlel tu Sir Winton

Podobné nemovitosti podle realitních odborníků na trhu příliš často nebývají. „Je to unikátní, historicky velmi cenná budova se zajímavou historií, jako stvořená pro luxusní hotel. Ve výhledu moc dalších povolených hotelových investic takového kalibru v nejbližší době není," řekl serveru Miroslav Linhart, partner v oddělení nemovitostí poradenské firmy Deloitte, která se na transakci podílela za Julius Meinl.

Hotel Evropa byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu secese. Roku 1924 ho koupil restauratér Karel Šroubek, po němž pak nesl jméno. Před druhou světovou válkou v hotelu bydlel britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem. V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován a později několikrát prodán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám