Hlavní obsah

Hospodářská komora: Plošná opatření už nelze připustit

Plošná opatření proti šíření nákazy jsou podle Hospodářské komory největší obavou podnikatelů. Znovuzavedení plošných restrikcí proto podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého nelze připustit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se zúčastnil 9. září 2020 v Praze Národního průmyslového summitu 2020.

Článek

Vláda by podle něho měla představit plán nařízení, ke kterým bude přistupovat v návaznosti na počet denních přírůstků nákazy koronavirem. Pokud se epidemiologická situace zlepší, vláda by také měla přehodnotit plošné programy podpor. Firmy podle Dlouhého o nařízeních potřebují vědět s předstihem, aby se na ně mohly dobře připravit.

Úspěch důsledných opatření? Singapur eviduje při desetitisících nakažených jen 27 obětí

Koronavirus

„Žádáme vládu, aby sdělila podnikatelům a veřejnosti, jaká opatření budou zavedena, pokud denní přírůstky nemocných nebo hospitalizovaných budou překračovat nějaká pásma. Takový plán etap se dá jednoduše nadefinovat dopředu, zaměstnavatelé budou vědět, s čím mají dopředu počítat,“ řekl Dlouhý.

Opatření v Pardubickém kraji: Větší akce s rouškami, univerzita bude učit on-line

Koronavirus

Dodal, že očekává dohodu o kurzarbeitu. „Ten se ale musí stát jen obecným legislativním nástrojem vlády, který bude využitelný v krizových situacích, nejen při pandemii. Jeho použití by mělo být plně v rukou vlády, tak aby mohla o jeho zavedení a parametrech flexibilně rozhodnout podle závažnosti situace,“ uvedl Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám