Hlavní obsah

Hospodaření státu se dostalo 2,6 mld. Kč do minusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Schodek státního rozpočtu byl na konci února 2,6 miliardy korun. Měsíc předtím byl přitom v přebytku 3,5 miliardy korun. Podle zákona schváleného Sněmovnou se letošní deficit rozpočtu může dostat do schodku 83,6 miliardy korun.

Foto: Martin Barus
Článek

Příjmy v únoru dosáhly 15,5 procenta těch v roce naplánovaných, což je o něco lepší výsledek než loni. Přesto podle MF příjmy trochu zaostávají za očekávanými. Pokles vysvětluje tím, že právnické osoby nyní mohou platit zálohy na daně v každém čtvrtletí až v polovině třetího měsíce. Nad očekávání dobře se naopak vyvíjí výběr spotřební daně.

Stát počítá, že za celý rok 2005 připlyne do rozpočtu 824 miliard korun. Vydat chce 908 miliard. 

Peníze do EU i vyšší sociální dávky

Na přechod z přebytku do deficitu se v únoru podílely hlavně vyšší výdaje. Dosáhly 14,4 procenta těch, které Sněmovna schválila. "Meziroční nárůst ovlivnil především odvod do rozpočtu EU ve výši 6,9 miliardy korun a převod 2,6 miliardy korun do nově zřízeného fondu státních záruk," uvedlo ministerstvo financí.

Stát ale také více zaplatil na sociálních dávkách, za první měsíce na ně odešlo 55,5 miliardy korun. To je o čtyři miliardy více než loni. Za celý rok 2005 na ně z rozpočtu má jít 325 miliard korun. To je více než třetina celého rozpočtu.

"Deficit roste přes solidní zvyšování příjmů státu ze sociálního pojistného, a to především kvůli přírůstku vyplacených důchodů. Ukazuje se, že vysoký objem sociálních transferů bude i letos problémem," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. V ostatních hodnotách podle něj rozpočet splňuje očekávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám