Hlavní obsah

Hospod skončí jen málo, odhaduje průzkum Prazdroje

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospod, které nepřežijí koronavirovou ránu, bude podle průzkumu Plzeňského prazdroje jen minimum. Na petlici mají zůstat necelá tři procenta podniků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Restauraci U Pinkasů byl nával už dopoledneVideo: Reuters

 
Článek

„Většina hospodských, kteří původně chtěli řemeslo pověsit na hřebík, se rozhodla pokračovat. Z dvaceti tisíc našich partnerských provozoven jich zůstane trvale uzavřeno jen zhruba pět set,“ uvedl obchodní ředitel pivovaru Tomáš Mráz.

Ještě počátkem dubna to vypadalo, že skončí více než desetina hostinců, průzkum společnosti Dataservis dokonce predikoval uzavření až čtvrtiny provozoven. „Původní pesimistická nálada se proměňuje díky zprovoznění zahrádek a blížícímu se datu otevření celých hospod,“ podotkl Mráz.

Tržby služeb klesly o 3,5 procenta, krvácely hlavně cestovky a hospody

Koronavirus

Některé pivovary se snaží pomáhat, třeba Prazdroj dává znovuotevřeným podnikům jeden sud gratis. Pokračuje také projekt Zachraňte hospodu, v němž mohou štamgasti nákupem voucheru podpořit svůj lokál.

„Víme, že propady tržeb za deset týdnů uzavřeného nebo silně omezeného provozu může jakákoli pomoc z vnějšku pouze zmírnit, přesto cítíme, že i díky finanční, materiální a morální podpoře z více stran se podařilo zlepšit skeptickou náladu na trhu. Hostinští se chtějí znovu věnovat svým zákazníkům, někteří zatím jen na zkoušku, ale celkově je cítit na trhu pozitivní odhodlání,“ dodal Mráz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám