Hlavní obsah

Home Credit zdvojnásobil zisk na 3,5 miliardy

• Aktualizováno
Novinky, tov, bož

Úvěrové společnosti Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v prvním pololetí stoupl čistý zisk na 133 miliónů eur (3,5 miliardy korun), Ve stejném období loni měla zisk 59 miliónů eur (1,5 miliardy). V úterý to oznámila firma v tiskové zprávě.

Foto: homecredit.cz

Webová stránka Home Credit

Článek

Zvýšení objemu nových úvěrů o 109 procent na 9,7 miliardy eur dokládá robustní růst byznysu skupiny na všech jejích klíčových trzích. V Číně půjčila skupina za šest měsíců 6,4 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 149 procent. V Rusku pak půjčila 1,3 miliardy eur, což je meziročně o 19 procent více.

Od počátku letošního roku získala skupona Home Credit 6,6 miliónu nových klientů, což je v meziročním srovnání 77procentní nárůst. Celkem ke konci účetního období splácelo skupině spotřebitelský úvěr 26,7 miliónu lidí v deseti zemích.

Tahouny pozitivního vývoje v prvním pololetí byly především Čína a Vietnam, kde se nárůst opíral především o silnou poptávku po úvěrech s nulovým navýšením a po nízkoúročených půjčkách. V samotném Vietnamu poskytla skupina spotřebitelům o 71 procent více peněz na půjčky než v prvním půlroce 2016.

Nárůst v Rusku a Asii

Na svých mladších trzích, jakými jsou Indie, Indonésie a Filipíny skupina dále rozšiřuje distribuční síť a získává každý den stovky nových klientů. Ti získali od Home Creditu v prvních šesti měsících více peněz na nákup spotřebního zboží na splátky než za celý loňský rok, v Indii o 11 procent, v Indonésii o 16 procent a na Filipínách o 22 procent.

Objem nesplácených půjček se dále snižoval na 5,9 procenta, když na konci roku 2016 to bylo 6,1 procenta. Problematické úvěry skupiny, tedy úvěry po splatnosti více než 90 dní, jsou pokryty opravnými položkami ve výši 128,7 procenta jejich hodnoty.

V ruské bance HCFB, která je součástí skupiny, podíl nesplácených úvěrů klesl na 6,2 procenta ze 6,6 procenta koncem minulého roku.

„Ruský trh nejenže překonal složité období a zaznamenal vysoké výnosy, ale zároveň se stále více projevuje jako lídr inovací, které nás posouvají mezi fin-tech firmy. Také rychle rostoucí a rychle se měnící asijské trhy nám dělají radost,” sdělil Novinkám předseda představenstva a generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

„Jejich význam pro skupinu se každým obdobím zvětšuje a  velmi přispívají k tomu, že tvář Home Creditu se mění,” dodal.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je poskytovatelem spotřebitelského financování v jedenácti zemích střední a východní Evropy, Společenství nezávislých států a Asie. Většinovým vlastníkem Home Creditu je PPF Petra Kellnera, která drží téměř 87 procent akcií. Jiří Šmejc přes svou firmu Emma Omega vlastní 11,4 procenta akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám