Hlavní obsah

Hodnota investic do ČR v pololetí klesla, jejich počet vzrostl

Aktualizováno

Hodnota investic, které Česko v prvním pololetí získalo prostřednictvím agentury CzechInvest, poklesla meziročně zhruba o polovinu na 10,5 miliardy korun. Počet investičních projektů však vzrostl o 16 na 140. Téměř třetina nových investic mířila do informačních technologií, oznámila ve čtvrtek mluvčí CzechInvestu Lucie Kocourková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Na vině je určitě i zpomalení ekonomiky z poslední doby, ale snižování absolutního objemu investic je dlouhodobý trend," řekla generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. V loňském prvním pololetí byl meziroční pokles hodnoty investic výraznější než letos, jejich objem se snížil o 29 miliard na necelých 20 miliard.

O 20 procent se do konce letošního června meziročně zvýšily investice do služeb a vývoje, kam směřovalo přes 85 procent z celkového počtu nových investic. "Prohlubuje se tak trend, který odstartoval už v minulém roce, kdy služby nebo výzkum a vývoj poprvé převážily nad investicemi do výroby," uvedla Rudyšarová. K zahájení podnikání ve službách podle ní stačí výrazně méně peněz, než na zahájení průmyslové výroby.

Téměř třetina z počtu nových investic mířila do informačních technologií, 19 procent do strojírenství a devět procent do elektroniky. Investoři v automobilovém průmyslu připravili pouze šest nových projektů a výroba aut v pořadí oborů klesla až na šesté místo.

Nejúspěšnějším v lákání investorů byl v prvním pololetí Středočeský kraj, do nějž směřovalo 17 procent investic. Předstihl tak nejoblíbenější regiony investorů v předchozích letech, Jihomoravský kraj, který skončil druhý se čtrnáctiprocentním podílem a Moravskoslezský kraj se 12 procenty podílu na celkovém počtu nových investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám