Hlavní obsah

Hodně špatný vtip. Kupujte zlato, vyzývá Maduro hladové Venezuelce

Novinky, tov

Ve Venezuele začali prodávat spořicí certifikáty na zlato. Jako první si je v centrální bance nakoupil prezident Nicolás Maduro s manželkou. Obyvatelé tak mají podpořit ekonomiku zasaženou hyperinflací. Chudí Venezuelci si ale většinou nemohou něco takového dovolit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maduro si jako první koupil certifikát o vlastnictví zlataVideo: Reuters

 
Článek

Certifikát na 1,5 gramu zlata stojí dvojnásobek měsíční minimální mzdy, certifikát na 2,5 gramu stojí trojnásobek minimální mzdy. Zlato ale zůstává v centrální bance, Venezuelci dostanou jen papír - při placení se prokazují otiskem prstu. Peníze mají sloužit na vládní ekonomická opatření a zvýšení produkce ropy. Certifikát si po roce nebo více letech mohou lidé nechat proplatit i s úroky.

Jako první si certifikát demonstrativně před objektivem kamer koupili venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho choť Cilia Floresová.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro si kupuje spořící certifikát

Je otázka, koho zláká tato investice v zemi, kde hyperinflace zničila lidem úspory a vláda nedávno musela škrtnou na bankovkách pět nul, aby se nemuselo za běžné útraty platit balíky bankovek.

U banky o pár bloků dál stojí důchodci v dlouhé frontě na penze.

„Je to vtip, jak si asi mohu kupovat zlato, když mi důchod nestačí ani na živobytí,“ řekl Fox News 71letý Juan Vera.

Socialistické vládě ve Venezuele se ani poté, co Maduro vystřídal v roce 2013 v čele země Hugo Cháveze, nepovedlo dostat ekonomiku z problémů. Krize se naopak vyhrotila, v obchodech chybí zboží, lidé ve velkém emigrují. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám