Hlavní obsah

Grónsko povolí těžbu uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuuk

Grónský parlament ve čtvrtek hlasoval pro zrušení zákazu těžby radioaktivních materiálů včetně uranu. Zrušení zákazu, který trval desítky let, otevře investorům z Číny nebo Austrálie přístup k obrovským zdrojům nerostného bohatství největšího ostrova na světě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Grónsko, které je autonomní součástí Dánska, podle agentury Reuters umožní nejen těžbu uranu, ale také takzvané kovy vzácných zemin, které se používají při výrobě moderních technologií od turbín větrných elektráren přes hybridní automobily až po chytré telefony. V současnosti tyto nerosty těží nejvíc Čína.

Mnozí obyvatelé ostrova doufají, že oteplování klimatu, umožňující i v této polární oblasti dobývání nerostného bohatství, přispěje ke zvýšení jejich blahobytu. Jiní se zase obávají ekologických škod a dopadu na tradiční lov a rybolov.

Grónská vláda od roku 2009 rozhoduje autonomně o všech vnitřních záležitostech. Bezpečnostní a zahraniční politiku určuje Kodaň, jejíž dotace stále kryjí zhruba polovinu grónského rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám