Hlavní obsah

Goldman Sachs urovnal spor v Malajsii, zaplatí 88 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká investiční banka Goldman Sachs urovnala spor s malajsijskou vládou. Mimosoudně se s ní dohodla, že kvůli finančnímu skandálu kolem státního investičního fondu 1MDB jí vyplatí 3,9 miliardy dolarů (přes 88 miliard Kč). V pátek to oznámilo malajsijské ministerstvo financí, banka dohodu vzápětí potvrdila. Přes fond se mimo jiné praly špinavé peníze.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ústředí banky Goldman Sachs v New Yorku s americkými vlajkami u vstupu do budovy

Článek

Goldman Sachs malajsijské vládě zaplatí 2,5 miliardy dolarů v hotovosti a vedle toho se zaručila, že vláda dostane nejméně 1,4 miliardy dolarů jako výtěžek z aktiv, která byla různě po světě zabavena.

„Jsme si jisti, že od Goldman Sachs získáme více peněz než během předchozích pokusů, které nenaplnily naše očekávání,” uvedl malajsijský ministr financí.

„Jsme také rádi, že se věc vyřešila mimosoudně, což by si jinak vyžádalo množství času, peněz a zdrojů,” dodal. Dohoda podle něj řeší všechny pohledávky vůči americké investiční bance.

Malajsie žaluje manažery Goldman Sachs v kauze vytunelovaného státního fondu

Ekonomika

Malajsijská prokuratura v prosinci 2018 zažalovala tři divize banky Goldman Sachs, protože podle ní oklamala investory ohledně prodeje dluhopisů fondu 1MDB úhrnem za 6,5 miliardy dolarů.

Americká banka uvádí, že zákon neporušila a že ji někteří zástupci malajsijského fondu lhali o tom, jak se bude s výnosy z dluhopisů nakládat.

Podle amerických a malajsijských úřadů bylo z fondu 1MDB prostřednictvím propracovaného systému, do něhož byl zapleten mimo jiné i někdejší malajsijský premiér Najib Razak a banka Goldman Sachs, ukradeno zhruba 4,5 miliardy dolarů.

Malajsijský soud má vynést verdikt v procesu s Razakem v úterý. Bývalý premiér kvůli skandálu a korupci čelí několika soudním řízením. Tvrdí, že je nevinný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám