Hlavní obsah

Gazprom opět hrozí Moldavsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavením dodávek plynu pohrozil Moldavsku v pondělí ruský plynárenský koncern Gaz­prom v případě, že do 48 hodin neuhradí dluh, který společnosti Moldavgaz vznikl za poslední dva měsíce. Moldavsko podle mluvčího společnosti Sergeje Kuprijanova „hluboce zklamalo“ Gazprom tím, že neplní své závazky.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Článek

Vadim Ceban, šéf Moldavgazu, v úterý řekl, že dluh vznikl kvůli zvýšení ceny plynu, jež letos v říjnu po vypršení minulé dohody s ruským dodavatelem prudce stoupla.

Andrei Spinu, moldavský vicepremiér, v úterý potvrdil, že Moldavsko dluží Gazpromu 74,2 milionu dolarů (asi 1,7 mld. Kč). Uvedl zároveň, že společnost zatím nemůže dluh uhradit a vláda hledá způsob vyřešení situace.

Kišiněv si pojistil plyn z Rumunska a Polska, už nebude závislý jen na Rusku

Evropa

Gazprom připomněl, že „s ohledem na složitou ekonomickou a finanční situaci“ vyšel vstříc požadavkům Moldavska a koncem října prodloužil o pět let smlouvu s tím, že se platby budou uskutečňovat v plném obsahu a včas.

Po vypršení smlouvy s Gazpromem v říjnu se Kišiněv potýkal s nedostatkem plynu a pokoušel se zajistit alternativní dodávky. S Gazpromem se nakonec dohodl na ceně 450 dolarů za tisíc kubíků, zatímco předtím mu platil 150 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám