Hlavní obsah

Gazprom odřízl Lotyšsko od plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská společnost Gazprom v sobotu uvedla, že zastavila dodávky plynu do Lotyšska. Země platila za odběr plynu v eurech místo rublů, jak Rusko požaduje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

„Společnost Gazprom zastavila dodávky plynu do Lotyšska v rámci červencové objednávky pro porušení podmínek odběru plynu,“ uvedla firma na svém kanálu na síti Telegram.

V pátek lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze uvedla, že za plyn odebíraný z Ruska platí v eurech místo rublů, jak nyní požaduje Rusko, uvedla agentura Reuters.

Šéf společnosti Aigars Kalvitis řekl, že jeho firma odebírá plyn z Ruska. „Ale ne od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele,“ uvedl. Název společnosti nesdělil.

V polovině července lotyšský parlament přijal změny energetického zákona a dovoz paliv z Ruska zakázal s platností od 1. ledna 2023.

Gazprom si rezervoval větší kapacity v plynovodu přes Slovensko

Evropa

Rusko požaduje, aby si odběratelé jeho plynu otevřeli v Gazprombank dva účty – jeden v zahraniční měně a jeden v rublech. Peníze za plyn složí v zahraniční měně na první účet. Gazprombank pak tyto peníze jménem klienta převede na rubly a uloží na jeho rublový účet v Rusku. Z toho pak zaplatí plynárenské společnosti Gazprom za dodávky plynu.

Tento způsob placení odmítly například Polsko a Bulharsko, Gazprom jim dodávky zastavil už koncem dubna.

Dodávky plynu do Lotyšska Rusko od začátku války na Ukrajině už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl. Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny (TWh) plynu z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám