Hlavní obsah

Francouzští dopravci chtějí kvůli cenám nafty blokovat silnice

EVROPA

Stoupající ceny pohonných hmot trápí motoristy napříč Evropou. Francouzští dopravci se v boji o udržení ceny nafty rozhodli k radikálním krokům, jakým je například blokáda. Německo ve snaze zmírnit nedostatek pohonných hmot uvolní benzin a naftu ze strategických rezerv. V Polsku připravují snížení spotřební daně.

Článek

Syndikát francouzských silničních dopravců v pondělí vyzval své členy k blokádě hranic a skladů pohonných hmot. Chce si tak vynutit na vládě opatření, která by dopravcům umožnila lépe čelit zdražování pohonných hmot.

Dopravci svými vozy zablokovali sklady pohonných hmot u Mylhúz a Dijonu a rafinerii v jihofrancouzském Port-la-Nouvelle již v pondělí ráno, krátce po zveřejnění výzvy. Žádná blokáda hranic zatím není hlášena.

Pohonné hmoty zdražily ve Francii od července loňského roku do letošního července v průměru o 16 procent, z toho nafta skoro o 21 procent. Tento týden se čeká další zdražení.

Německo dá na trh rezervy

Německo začne tento týden prodávat ze státních rezerv pohonné hmoty, ropu však ze strategických zásob uvolňovat na trh nebude, sdělila v pondělí spolková správa rezerv EBV. Německo se tím zapojuje do mezinárodní dohody o uvolnění strategických zásob ropy a ropných produktů s cílem zmírnit nedostatek benzinu na americkém trhu po hurikánu Katrina.

Z rezerv tak půjde na trh zřejmě benzin, motorová nafta a lehký topný olej. "O prodejích ropy se nejednalo," sdělil podle agentury Reuters mluvčí EBV. Konkrétní objemy umisťované na trh nesdělil.

Nižší spotřební daň v Polsku?

Polská vláda pravděpodobně sníží spotřební daň na pohonné hmoty. Ve vysílání Radia Lodž to v pondělí řekl premiér Marek Belka. Kabinet by o tom měl jednat už na svém úterním zasedání. Snížením spotřební daně chce polská vláda reagovat na poslední dramatický růst cen na čerpacích stanicích.

Zatímco Polsko o snížení spotřební daně bude jednat, české ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že podobný krok nechystá. [celá zpráva]

V Polsku podobně jako v České republice a dalších okolních zemích vzrostly v posledních dnech nebývale ceny paliv. Cena nejprodávanějšího 95oktanového benzinu šla v Polsku nahoru asi o 30 grošů za litr, tedy v přepočtu o dvě koruny a třicet haléřů.

Nyní tak stojí v průměru čtyři zloté a 35 grošů, zhruba 34 koruny. Nafta vychází o něco levněji, polský řidič zaplatí za litr tři zloté a 91 grošů (asi 29,50 koruny). Na začátku prázdnin se přitom litr 95oktanového benzinu pohyboval na hranici čtyř zlotých, tedy asi 30 korun, a litr nafty stál tři zloté a 73 grošů (přibližně 28 korun).

Spotřební daň na paliva činí v Polsku jeden zlotý a 57 grošů (asi 12 korun) v případě benzinu a jeden zlotý a deset grošů (asi 7,50 Kč) pro motorovou naftu.

Reklama

Související články

Ropný šok zdraží benzín až na 35 korun

Pro české motoristy je to velice nepříjemná zpráva. Rafinérie totiž od pátku podle dobře informovaného zdroje Práva zdražily dodávky benzínu i nafty...

Ceny ropy klesly na úroveň před hurikánem

Světové ceny ropy se v pondělí dostaly na úroveň, kde byly před hurikánem Katrina. Pokles cen přitom začal již v pátek. Cena severomořské ropy Brent klesla...

Výběr článků

Načítám