Hlavní obsah

Francouzským pumpám dochází benzín. U některých se tankuje na příděl

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetině z 12 tisíc čerpacích stanic ve Francii docházejí pohonné hmoty. Některé jsou zavřené, u dalších stojí řidiči dlouhé fronty. Někteří majitelé benzínek limitují prodej na osobu, aby se dostalo na víc zákazníků, píše server BBC a agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U dosud otevřených čerpacích stanic ve Francii se tvoří fronty, některé už jsou mimo provozVideo: Reuters

 
Článek

Za nedostatkem pohonných hmot stojí stávky v několika francouzských rafinériích, do kterých se zapojili zaměstnanci v rámci protestů proti reformě zákoníku práce, která má například usnadnit propouštění zaměstnanců.

Foto: Novinky

Podle interaktivní mapy listu Le Figaro je zřejmé, že problém se zásobováním pump ve Francii je vážný.

Francie začala využívat strategických zásob pohonných hmot, které má na několik měsíců. Zásobování se ale zatím zlepšilo jen v některých oblastech, celkově je situace horší. V úterý média uváděla, že pětina pump trpí nedostatkem pohonných hmot, Francouzský svaz ropného průmyslu ve čtvrtek uvedl, že je to už třetina z 12 tisíc benzínek.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Fronta na benzín ve městě Lille na severu Francie.

Ministr dopravy Alain Vidalies uvedl, že 40 procent pump v okolí Paříže má problémy se zásobováním. Francie přitom očekává nápor návštěvníků, za dva týdny hostí evropský šampionát ve fotbale.

„Benzín jsem sehnal až na třetí pumpě. Včera jsem jezdil jen dvě hodiny,“ říká Reuters učitel v autoškole Belka, který kvůli dlouhým frontám musel na poslední chvíli rušit domluvené lekce.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Tato benzínka v Paříži musela zavřít

„Myslím na lidi na venkově, kteří nemají jinou možnost dopravy než auto. Ještě že máme metro,“ komentoval situaci Pařížan Sebastian Delenclos.

Provozovatel benzínky na předměstí hlavního města Bernard Ballaux omezil prodej pohonných hmot na 50 eur (1350 korun) na zákazníka. To znamená při cenách benzínu ve Francii kolem 38 litrů. V posledních dnech část řidičů nakupovala co největší zásoby do kanystrů. „Lidé se bojí, že další benzín neseženou, jsou nervózní a nevrlí,“ řekl Ballaux.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Motorkáři čekají na benzín u čerpací stanice v Paříži

Někteří řidiči jsou ale v krizi ohleduplní. Radwan Salleh natankoval benzín jen za 30 eur. „Nesmíme být moc nenasytní,“ řekl agentuře AP.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám