Hlavní obsah

Francouzské banky by odchod Řecka z eurozóny ustály, tvrdí guvernér

Novinky, pit
Paříž

Pokud by došlo k naplnění extrémního scénáře a Řecko by vystoupilo ze 17členné eurozóny, francouzské bankovní skupiny by tuto situaci ustály. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na slova guvernéra francouzské centrální banky Christiana Noyera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Noyera si francouzské finanční ústavy vytvořily rezervy na většinu případných ztrát z investicí do řeckých aktiv.

„Nevím o žádné bankovní skupině, která by se kvůli extrémnímu scénáři v Řecku dostala do problémů,“ sdělil Noyer s tím, že banky si už vytvořily rezervy na 75 procent hodnoty řeckých vládních dluhopisů, které drží. Zbylých 25 procent by měly vykrýt bez problémů.

Noyer nicméně připomněl, že odolnost francouzských bank vůči možnému vystoupení Řecka z eurozóny francouzské regulační úřady aktivně netestují.

Situace v krizí drcené jihoevropské zemi se značně zkomplikovala po nedávných všeobecných volbách, které nepřinesly řešení ohledně vytvoření nové vlády. Řecko tak má velmi blízko k novým volbám, jež by měly proběhnout v červnu.

Francouzské banky jako BNP Paribas či Société Générale od loňského srpna výrazně snížily své podíly na celkové expozici vůči Řecku. Poněkud jiné je to v případě banky Crédit Agricole, která od roku 2006 drží většinový podíl v tamní Emporiki Bank. Za letošní první čtvrtletí Crédit Agricole vykázala meziroční propad zisku o 75 procent. Na vině bylo kromě ztrát z řeckých dluhopisů právě i neúspěšné hospodaření dceřiné banky Emporiki.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám