Hlavní obsah

Francie plánuje zvýšení daní pro bohaté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda v pátek schválila návrh rozpočtu pro příští rok, který počítá s výrazným zvýšením daní pro podniky a bohaté. Rozpočtový schodek by měl podle návrhu klesnout na tři procenta hrubého domácího produktu z letošních 4,5 procenta.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault

Článek

Vláda chce zvýšením daní pro podniky a domácnosti získat zhruba 20 miliard eur (více než půl bilionu korun). Návrh zahrnuje například vyšší zdanění dividend a zavedení nové milionářské daně, napsala agentura Reuters.

Návrh rozpočtu počítá v příštím roce s růstem francouzské ekonomiky o 0,8 procenta. "Je to rozpočet, jehož cílem je obnovit důvěru a prolomit rostoucí dluhovou spirálu," uvedl francouzský premiér Jean-Marc Ayrault. Dodal, že předpokládaný hospodářský růst je "realistický a ambiciózní".

Navrhovaný rozpočet je podle vlády prvním z řady kroků, které mají do roku 2017 snížit rozpočtový deficit na 0,3 procenta HDP. Vláda tak mírně ustoupila od dřívějších plánů, podle nichž chtěla do roku 2017 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám