Hlavní obsah

Fischer uspěl u soudu, jeho boeingy se zatím prodávat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dva boeingy v hodnotě více než půl miliardy korun nesmí prozatím konkurzní správce majetku bývalého podnikatele v cestovním ruchu Václava Fischera prodat. Stroje stojí od Fischerova krachu bez využití na pražském ruzyňském letišti. Ústavní soud v pondělí zrušil rozhodnutí pražského městského soudu, který umožnil rychlý prodej letadel s odkazem na jejich zhoršující se stav a klesající hodnotu.

Článek

Postup městského soudu poškodil práva Fischerovy obchodní společnosti Aircraftleasing Meier & Fischer (AMF) registrované v Německu, které podle rejstříku Úřadu pro civilní letectví oba stroje patří. Právě AMF, kterou Fischer vlastní jako jeden ze dvou společníků, se k Ústavnímu soudu obrátila se stížností.

O vlastnictví letadel se paralelně vede jiný soudní spor. Fischer míní, že patří obchodní společnosti, a proto nemohou být zahrnuta do konkurzní podstaty jeho osobního majetku. Správce tvrdí opak a chce stroje zpeněžit.

Městský soud v Praze při rozhodnutí o rychlém prodeji vycházel ze skutečnosti, že část koberečků v letadlech postihla plíseň a konstrukce na několika místech rezaví. Kdyby se s prodejem dále otálelo a čekalo na rozhodnutí o případném vyjmutí z konkurzní podstaty, hodnota by klesla a bylo by uspokojeno méně Fischerových věřitelů. Fischer soudní jednání osobně sleduje. Soudci věc projednali přednostně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám