Hlavní obsah

Fischer mění na poslední chvíli stanovy a zeštíhluje dozorčí rady u státních firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí v demisi Jan Fischer rozhodl o změně stanov a snížení počtu členů dozorčích rad u pěti státních firem. Jsou to Český Aeroholding, ČEPRO, Mero, Centrum – F a Prisko. Počet členů dozorčích rad společnosti ČEPRO a Mero klesl z 12 na osm, celkově tak jmenované firmy budou mít 31 členů dozorčích rad. Rozhodnutí přišlo v posledním týdnu úřadování vlády Jiřího Rusnoka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer

Článek

„Načasování změn až na začátek roku 2014 je způsobeno nově účinnou legislativou, zejména zákonem o obchodních korporacích,“ informoval mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Jde podle něj o pokračování procesu zavádění nové koncepce výkonu akcionářských práv. Jejím cílem jsou úspory a zvýšení efektivity výkonu akcionářských práv státu.

V rámci změn bude také nově jmenován tříčlenný výbor pro audit u společností Čepro a Český Aeroholding.

Zákon přitom podle Bohumila Havla z advokátní kanceláře PRK Partners v uvedené oblasti nic nového nepřináší. Pouze dává možnost snížit počet členů orgánů pod tři členy, ale není to povinnost. V případě snížení členů dozorčích rad z 39 na 31 se jedná jen o volné rozhodnutí ministerstva financí. Zákon tuto změnu neukládá, uvedl.

Na řadě jsou další

Ministerstvo financí upozornilo, že jde o první fázi změn ve společnostech s majetkovou účastí státu. Změny u dalších firem by měly následovat, a to v únoru u firem Thermal, Explosia, Výzkumný a zkušební letecký ústav a IMOB. V dubnu přijdou na řadu Česká exportní banka a EGAP a v červnu ČEZ.

Ministerstvo financí loni mělo více než 40procentní podíl ve 26 společnostech, o rok dříve to bylo 28 firem. Nově se loni do seznamu dostalo Kongresové centrum, u kterého MF loni navýšilo základní kapitál o dvě miliardy v souvislosti s oddlužením centra. Naopak podíly MF v Letišti Praha a ČSA byly v během roku 2012 převedeny do Českého Aeroholdingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám