Hlavní obsah

Firmy z daňových rájů vyhrály veřejné zakázky za 153 miliard Kč

– Praha • Aktualizováno

Firmy s vlastníky z daňových rájů za posledních pět let vyhrály v ČR veřejné zakázky za nejméně 153 miliard korun. Z evropských fondů si rozdělily přes šest miliard Kč, z čehož vyčerpaly více než 3,3 miliardy korun. Vyplývá to ze společné analýzy Transparency International a poradenské společnosti Bisnode.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z veřejných prostředků do firem s vlastníky z daňových rájů a anonymních společností za pět let přiteklo celkem nejméně 200 miliard korun.

Anonymní společnosti zvítězily ve veřejných zakázkách za 38,5 miliardy korun, z evropských fondů alokovaly 8,7 miliardy a vyčerpaly téměř pět miliard korun.

„Ve veřejných zakázkách za více než 153 miliard korun v posledních pěti letech zvítězilo 222 společností s matkou v daňovém ráji a 277 firem s vlastníkem v daňovém ráji získalo dotace z evropských fondů,“ uvedl k výsledkům studie analytik Bisnode Michal Řičař.

Nizozemsko, Kypr, Lucembursko

Na 97 procent finančního objemu veřejných zakázek, tedy zhruba 152 miliard korun, získaly společnosti s majiteli z Nizozemska, Kypru a Lucemburska. Daňové úniky v těchto případech odhadl na jednotky miliard korun.

Podle analytika Transparency International Stanislava Beránka nelze dát jednoduchou rovnici, že každá offshorová společnost je kriminální. „Nicméně sousloví ,daňový ráj‘ má z minulosti špatný zvuk, jehož váha pak dopadá na všechny.

U veřejných zakázek je požadavek na zveřejnění konečného beneficienta jedním z minimálních opatření proti korupci a předražování. V tuto chvíli nemluvíme o legalitě, ale legitimitě různých forem daňových optimalizací, jejichž náklady pak fakticky platí daňoví poplatníci a spotřebitelé,“ uvedl Beránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám