Hlavní obsah

Firmy v Česku platí faktury v průměru deset dnů po splatnosti. A to je zlepšení

Novinky, tov

Platební morálka firem v Česku se proti loňsku mírně zlepšila. Na 35 procent faktur je zaplaceno včas, 58 procent do 30 dnů po splatnosti, tři procenta do 60 dnů a čtyři procenta později. Průměrně se tak v Česku faktury proplácejí deset dnů po splatnosti, o den dříve než v roce 2014. Vyplývá to z analýzy za první pololetí, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak rychle platí firmy v Česku faktury.

Článek

„Platební morálka firem v Česku se meziročně mírně zlepšila. Podíl faktur zaplacených včas se zvýšil o dva procentní body na 35 procent a podíl faktur zaplacených do 60 dnů po splatnosti i po 60 dnech po splatnosti shodně klesl o jeden procentní bod na tři, respektive čtyři procenta," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Zlepšení platební morálky podnikatelských subjektů podle ní souvisí s příznivým vývojem tuzemské ekonomiky.

Firma při analýze sledovala vzorek více než pěti miliónů faktur a 240 tisíc firem a podnikatelů. Splatnost faktur mají firmy s dodavateli dohodnuté individuálně, nejčastěji je to čtrnáct dní, v některých případech ale až 90 dní.

Nejpozději platí v dopravě

Nejhorší platební morálka panuje v dopravě, kde firmy průměrně platí 18 dní po splatnosti; přesto jde o mírné zlepšení proti dvacetidennímu zpoždění ve srovnatelném období roku 2014. Hotely a restaurace průměrně faktury uhradí 17 dnů po splatnosti, zatímco před rokem měly prodlení 11 dnů, což odpovídalo celorepublikovému průměru. Stavební firmy faktury průměrně proplatí s patnáctidenním zpožděním, tedy o den dřív než loni.

Nejlepší platební morálku v ČR mají naopak dlouhodobě firmy, které podnikají ve zdravotnictví a ve školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám