Hlavní obsah

Firmy jsou bez dílů, padá poptávka

Právo, Martin Procházka

Firmy se v důsledku pandemického šíření koronavirové nákazy začínají potýkat s výpadkem dodávek dílů a poklesem poptávky po svých produktech. Hrozí jim tak miliardové ztráty. Stát jim chce pomoci prostřednictvím bezúročných půjček.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Téměř čtyři pětiny společností nyní pociťují problémy se subdodavateli. Ti jim buď nedodávají vůbec, nebo zdražují. Nejdříve byly problémy v souvislosti s Čínou, teď už je to Itálie a další evropské země,“ potvrdil Právu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Více než třetina podniků má potom podle něj problémy s logistikou a podobné množství jich zaznamenalo nižší poptávku po svých výrobcích. Situaci podle Špicara trochu ztěžuje struktura české ekonomiky, jež je silně zaměřená na průmysl, který těžko může ve velkém zavádět práci z domova. „Z domova na lince pracovat nejde,“ podotkl.

Ochromení Itálie dusí i český byznys. Měsíc už by byl vážný, říká šéf milánské kanceláře CzechTradu

Koronavirus

Mluvčí automobilky Škoda Auto Tomáš Kotera Právu sdělil, že ve firmě doposud nebyl zaznamenán jediný případ nákazy koronavirem. Problém ale je, že v souvislosti s koronavirem ponechávají někteří čínští dodavatelé své závody nadále zavřené nebo v nich výrobu pomalu rozbíhají.

„To může vést k případnému nedostatečnému zásobování díly a subkomponenty vyráběnými v Číně. Tyto díly se dodávají do různých závodů, kde se montují.

Škoda se kvůli koronaviru obává problémů se zásobováním díly

AutoMoto

Proto může být v případě nedostatečných dodávek postiženo i několik závodů. U příslušných dodavatelů nadále pozorně sledujeme denní vývoj a průběžně vyhodnocujeme potenciální rizika pro výrobu vozů,“ řekl Právu Kotera.

Jsou podniky, v nichž zatím výroba jede prakticky bez omezení, jako je tomu u ostravské Liberty Steel Group či Třineckých železáren. Problémem pro provoz huti může podle ní ale být nedostatek roušek a respirátorů, které jsou nyní přednostně dodávány zdravotnickým a dalším exponovaným zařízením, kde navíc také často chybí. Podnik je přitom povinen vybavit zaměstnance respirátory na pracovištích, kde je riziko prachu.

Zakazujete, ale roušky nezajistíte. Uberte z image spasitele, tepe vládu opozice

Koronavirus

„Pokud se nám je z důvodu omezených dodávek nepodaří zajistit, může to ohrozit provoz těchto pracovišť,“ řekla Právu mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. Další překážkou se stává omezování provozů v přístavech, přes které Liberty expeduje výrobky.

„Je nedostatek kontejnerů pro dopravu zboží, část zákazníků v Itálii nyní objednané zboží nepřijímá, zákazníci i v nepostižených oblastech nám posílají instrukce k přepravě, kdy řidiči musí mít roušky, nesmí vystupovat, a my musíme garantovat, že za posledních 14 dní nenavštívili žádnou z postižených oblastí,“ vyjmenovala mluvčí.

Apple v Číně otevírá obchody, ve světě je naopak zavírá

Internet a PC

Koronavirus zasáhl všechny sektory ekonomiky. Ve službách řeší citelné ztráty cestovní kanceláře, z nichž se zejména ty menší ocitly v existenční tísni. Cestovky po vydání vládního zákazu cestovat nyní řeší věc s právníky.

„Výsledek zatím není vzhledem ke komplikovanosti situace k dispozici,“ řekl Právu člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR Petr Kostka.

„Jedná se o zcela novou a mimořádnou situaci. Postup, jakým se má zachovat cestovní kancelář v této mimořádné situaci, nemá oporu v žádném platném zákonu. Proto nelze v tuto chvíli přesně specifikovat ani aplikovat práva a povinnosti cestovních kanceláří, jejich zákazníků či jejich dodavatelů služeb v situaci, kdy nebude možné zájezdy či samostatnou službu realizovat,“ dodal.

Lidé od rána znovu útočí na regály v obchodech

Ekonomika

Jen na Slovensko měla podle jeho slov v nejbližší době odjet asi tisícovka klientů, ztráty jsou obrovské.

Stát chystá stamiliony

Stát chce firmám pomoci prostřednictvím bezúročných půjček od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Zatím je jejich výše stanovena na 600 milionů korun. Žádosti o bezúročné půjčky začala rozvojová banka přijímat v pondělí, podrobnosti zveřejnila na svém webu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) také oznámil, že začal po dohodě s Evropskou komisí přesouvat peníze z evropských strukturálních fondů do ČMZRB na pomoc postiženým podnikatelům.

„Nebude to na všechny možné typy podpory, ale jednáme řádově o dvou miliardách, které bychom záručním mechanismem okamžitě pustili do režimu půjček přes komerční banky, čímž bychom okamžitě získali řádově desetinásobek zdrojů pro podnikatele na úvěrové bázi,“ řekl Havlíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám