Hlavní obsah

Firma Tata Tea koupí výrobce čajů Jemča

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický konglomerát Tata Tea podepsala v úterý smlouvu o koupi společnosti Jemča, která v ČR vyrábí čaje. Koupě bude financována britskou firmou Tetley Group, která je dceřinou firmou Tata Tea. Cenu kontraktu firma nezveřejnila. Firma Jemča je součástí akciové společnosti Alima značková potravina, která se specializuje na mražené potraviny.

Článek

"Máme pobočku Tetley v Polsku, ale doposud jsme neměli zastoupení v ČR a na trhu východní Evropy. Takže koupí Jemči firmou Tata Tea se dostáváme na trh, kde jsme předtím zastoupení neměli, " řekl ředitel Tata Tea Percy Siganporia.

Jemča má roční obrat 12,5 miliónu dolarů (asi 282 miliónů korun). Prodává zelené, černé, ovocné i bylinné čaje. Firma sídlí v Jemnicích na Třebíčsku. Firma má podíl na českém trhu 26,6 procenta, takže je na trhu jedničkou.  Na druhém místě je firma Douwe Egberts, která má 21,7 procenta a na třetím místě je firma Tee-kanne, která má 7,7 procenta. Jemča byla založena v roce 1974. Společnost nezmění i po koupi firmou Tata Tea svůj název, čaje se nadále budou prodávat pod značkou Jemča.

Společnost  Tata Tea má v plánu koupit také firmy, které vyrábí čaj v Číně a také v Severní Americe. Tata Tea a Tetley mají dohromady 35 procent podílu na světovém trhu s čajem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám