Hlavní obsah

Finanční úřady dostaly o 200 tisíc víc daňových přiznání než loni

Lidé a firmy odevzdali přes 2,8 milionu přiznání k dani z příjmů za minulý rok. Je to zhruba o 200 tisíc víc než o rok dříve. Víc než pětina fyzických osob podala přiznání elektronicky, informovala ve čtvrtek finanční správa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

Finanční správa v prodloužené lhůtě pro podání přiznání k 1. červenci eviduje za zdaňovací období roku 2018 více než 2,8 milionu odevzdaných daňových přiznání. Z tohoto počtu bylo 2,3 milionu od fyzických osob a 485 tisíc od osob právnických.

„Poplatníci odevzdali celkově zhruba o 200 tisíc přiznání více než minulý rok. Proti roku 2017 vzrostl výrazně počet přiznání u poplatníků, kteří mají příjmy ze závislé činnosti,“ komentovala ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

V minulém roce vzrostl také počet aktivních daňových subjektů, u fyzických osob o 30 tisíc, u právnických osob o 24 tisíc.

Sankce
V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta z vyměřené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300 000 Kč. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun. V chystané novele daňového řádu ministerstvo financí počítá se zrušením pětidenní lhůty bez sankcí.
Zdroj: ČTK

Elektronickou formu podání letos zvolilo opět více poplatníků – 22,6 procenta fyzických osob, zatímco loni to bylo 18 procent. Firmy podávají v drtivé většině podání elektronicky – učinilo tak skoro 93 procent z nich. Povinně elektronicky musí podání učinit všichni, kteří mají datovou schránku.

„Elektronickou formu podání využívá každým rokem větší množství poplatníků, proto také intenzivně pracujeme na projektu Moje daně, který elektronická podání ještě více usnadní. Věříme proto, že elektronické podání bude do budoucna atraktivní pro většinu poplatníků,“ dodala Richterová.

První termín pro odevzdání daňového přiznání bez využití daňového poradce byl 1. dubna. V tomto termínu bez sankce evidovala finanční správa 2,4 milionu daňových přiznání. V prodloužené lhůtě do 1. července podávali přiznání poplatníci, kterým přiznání předkládal daňový poradce, případně měli lhůtu prodlouženou ze zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám