Hlavní obsah

Finanční úřady chtějí zdanit obchodování s bitcoiny

Novinky, Dagmar Klimovičová, Jakub Troníček

Finanční správa se chystá zdanit virtuální měny. Chce tak zabránit hrozbě, jakou by mohly znamenat anonymní transakce mimo jakoukoli kontrolu daňového úřadu. Bitcoiny, litecoiny, terracoiny a několik desítek dalších virtuálních měn jsou v České republice zatím nejvíce nakupovány a prodávány jako spekulativní zdroj zisku. K úhradě finančních závazků jsou zatím používány jen minimálně.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Finanční správa sleduje vývoj v oblasti virtuálních měn již několik let a do budoucna chystá nový zákon, který bude upravovat obchodování velkých objemů bitcoinů z pohledu DPH,“ potvrdila Právu mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Úřad nyní čeká na sjednocující stanovisko vrcholných orgánů EU.

Samotné vlastnictví takové měny předmětem daně není. Pokud by ovšem byly bitcoiny nebo jiná virtuální měna ve větší míře použity k operacím, které by negativně ovlivnily výběr daně, je podle Petlachové Finanční správa připravena zasáhnout. Finanční analytici v této oblasti úzce spolupracují s bankovním sektorem a s orgány činnými v trestním řízení.

„Veškeré příjmy plynoucí z prodeje bitcoinů jsou dnes chápány jako příjem podléhající dani z příjmů, s možným uplatněním nákladů na jejich dosažení. Výklad konkrétních dopadů do jednotlivých aktivit s virtuálními měnami, mezi které patří samotná produkce, spekulativní nákupy, směnárenství, platba a další, bude upřesněn v rámci sjednocování evropského pohledu na tento nový fenomén,“ potvrdila Petlachová.

Policie zřídila speciální tým

Finanční správa sice nehodlá virtuální měny primárně kriminalizovat, ale nechce ani podcenit rizika. Hlavní výhody pro uživatele jako vyšší anonymita vlastníků, rychlost přesunu v rámci celé planety, nezávislost na centrální autoritě jsou naopak největšími komplikacemi pro všechny druhy kontroly, včetně té daňové.

Pozadu nezůstává ani policie. Tuzemští detektivové se chtějí ve větší míře zaměřit na podezřelé transakce s virtuální mezinárodní měnou, která se díky své odtažitosti od jakýchkoliv oficiálních úřadů a bank stává stále populárnější mezi zločinci.

Přímo na Policejním prezidiu proto podle zjištění Práva vznikl zcela nový speciálně zaměřený tým Bitcoin, který má vyšetřování podvodů s virtuálními penězi nebo jejich nelegálního praní jako hlavní náplň práce.

Uvedl to mluvčí Policejního prezidia David Schön s tím, že tým zřízený v rámci vedení celostátní kriminálky čítá stabilně do deseti policistů. „To složení je ale pohyblivé, podle problematiky se zvou další experti například z celorepublikových útvarů nebo jednotlivých krajských ředitelství,“ poznamenal k tomu policejní mluvčí.

Počet podvodů roste

Centrální skupina, na jejíž vznik jako první upozornil týdeník Euro, má podle Schöna poskytovat podporu v této specifické problematice pro všechny detektivy v republice. Ti už jsou kromě toho v této oblasti proškolováni dva roky.

S postupným nárůstem používání virtuálních měn podle Schöna roste i počet podvodů, které policie v této souvislosti zaznamenává. „Je to stejný nárůst, který přineslo například rozšíření sociálních sítí,“ řekl mluvčí prezidia a zároveň dodal, že aktuálně z pohledu policie v České republice jde o desítky případů.

Ten zřejmě nejznámější řeší v současné době jihomoravští kriminalisté a souvisí s „vyluxováním“ v přepočtu více než 100 miliónů korun z internetového tržiště Sheep Market, ze kterého je podezřelý český programátor. Policisté už mu v této souvislosti obstavili vilu u Hodonína za necelých devět miliónů korun, kterou si údajně pořídil právě za podvody s bitcoiny. Bližší informace k případu nechtějí jihomoravští kriminalisté zveřejňovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám