Hlavní obsah

Finanční úřad prověřuje údaje o kontech Čechů ve Švýcarsku, účty prošlo 2,5 miliardy

Česká finanční správa získala od svých zahraničních partnerů údaje, které se týkají účtů Čechů ve švýcarské pobočce britské banky HSBC. Data nyní zkoumají čeští berní úředníci, píšou pondělní Lidové noviny (LN). Banka klientům údajně pomáhala vyhýbat se placení daní.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Pobočka HSBC v Curychu

Článek

Ve švýcarské HSBC mělo mít zhruba 90 Čechů dohromady přibližně 200 účtů, kterými v letech 2005 až 2007 prošlo asi 2,5 miliardy korun.

"Objem získaných informací čítá několik desítek záznamů. Jedná se o záznamy za roky 2005 až 2007 s tím, že částky úložek se liší, pohybují se řádově až do několika miliónů dolarů," sdělila LN mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Úředníci musí nyní posoudit, zda se některý z Čechů snažil na účtech HSBC ukrývat peníze před českým berním úřadem. Podle Petlachové už sice od té doby zřejmě uplynula lhůta pro vyměření daně, ale ta může být ve výjimečných případech prolomena a daň se dá vyměřit zpětně až do deseti let. "I přes uplynutí prekluzivních lhůt jsou takovéto informace pro daňovou správu užitečné, a to zejména pro účely rizikové analýzy v rámci podkladů pro další řízení," dodala mluvčí.

Aféra kolem banky propukla v roce 2007, kdy její bývalý zaměstnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálně získal údaje o klientech a účtech. Ty o rok později předal francouzským úřadům, které záležitost s podezřením na daňové úniky začaly vyšetřovat.

Bankovní skupina HSBC, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě, se s vyšetřovateli dohodla, že zaplatí 40 miliónů švýcarských franků (asi miliardu korun), aby ukončila vyšetřování své švýcarské větve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám