Hlavní obsah

Finanční správa má mít větší pravomoci při zjišťování původu majetku

• Aktualizováno

Ministerstvo financí navrhuje v novém zákonu o prokazování původu majetku především zvýšení pravomocí finanční správy. Ta by měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než ministerstvem navrhovaných deset miliónů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová

Článek

Na tiskové konferenci o tom v pátek informovala náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Zároveň zdůraznila, že nejde o žádnou novou plošnou povinnost pro občany a že se nejedná o majetkové přiznání.

Nový zákon by měl platit od roku 2016. Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku. Ministr financí Andrej Babiš upozornil, že jde zatím jen o návrh, který ještě projedná koaliční rada a následně vláda.

"Majetek, jehož hodnota neodpovídá příjmům, bude podroben zdanění, pokud poplatník nevysvětlí původ příjmů a především jejich zdanění," uvedla Hornochová. Jde tedy podle ní v zákoně o zdanění nepřiznaných příjmů a ne o odčerpání nelegálního majetku.

Penále až 100 procent

„Zabavování majetku získaného z trestné činnosti je věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů“, řekla Hornochová. „Cílem připravovaného zákona je rozšíření možností správce daně zdanit příjmy, které zcela zjevně zdaněny nebyly, a uplatnit v takovém případě razantní sankce,“ dodala.

Pokud poplatník nebude schopen na výzvu správce daně prokázat původ svých příjmů a odhadovaná výše stanovené daně bude vyšší než 2 milióny korun, správce daně přistoupí ke stanovení daně podle „zvláštních“ pomůcek. To znamená, že odhadne výši příjmů poplatníka na základě porovnání s nárůstem jeho majetku. Současně se stanovením daně předepíše penále ve výši až 100 procent.

„Častou výmluvou poplatníků bylo, že majetek získali před mnoha lety, například darem od babičky, a že tedy daň za dané období již nelze doměřit,“ uvedla náměstkyně. Nyní podle ní bude posílena pravomoc správce daně požadovat prokázání takového tvrzení. Pokud poplatník své tvrzení nedoloží, uplatní se fikce nabytí tohoto majetku v posledním zdaňovacím období.

Účinným nástrojem správce daně v daňovém řízení bude prohlášení o majetku, které je již dnes využíváno v exekučním řízení. Tímto prohlášením si správce daně zafixuje stav majetku poplatníka, u kterého má podezření na výraznou částku nezdaněných příjmů. Následně tento poplatník nemůže tvrdit, že nově nabytý majetek vlastnil již dříve. Uvedení nepravdivých údajů bude trestným činem postihovaným až trestem odnětí svobody.

Babiš: Ve světě je to běžné

Finanční správa bude zjišťovat celkový majetek včetně případných dluhů, což v návrhu zákona označuje jako jmění.

V případě příjmů bude zkoumat celkový příjem, tedy zdanitelný, osvobozený od daně i nepodléhající dani. Finanční správa v případě prokazování majetku musí udělat test, tedy zjistit stav jmění a příjmy. Následně porovná nárůst jmění a příjmů, o kterých finanční správa ví. "Pokud je to stejné, nic se neděje," uvedla Hornochová.

"Netýká se to slušných lidí a občanů. Týká se to někoho, kdo má obrovský majetek a čelí podezření. Je normální všude ve světě, že když finanční správa zjistí velký majetek, tak se může zeptat. Naše finanční správa se nemůže zeptat," uvedl Babiš. Prokazování původu majetku má například Bulharsko, Dánsko, Maďarsko, Německo nebo Španělsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám