Hlavní obsah

Finance zvažují návrat ke „Kalouskovým dluhopisům“

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střádalové by mohli získat novou možnost, jak využít a za zajímavý úrok zhodnotit své volné peníze a úspory. Ministerstvo financí už zkraje roku informovalo, že by mohlo obnovit vydání spořicích státních dluhopisů pro občany. Nápad pod stolem neskončil a dluhopisy jsou pořád ve hře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) doufá, že se dluhopisy vrátí

Článek

Právu to potvrdil Dominik Maslák z tiskového oddělení ministerstva financí. O nějakém termínu možného spuštění prodeje či úroku však pomlčel. Ministerstvo podle mluvčího možnost zavedení „nové koncepce přímého prodeje státních dluhopisů občanům“ stále zvažuje.

Úřad takto mluvil už na počátku roku. Tehdy také dodával, že tato „nová koncepce by umožnila pravidelnější dostupnost (dluhopisů) v průběhu kalendářního roku a nákladově by se přiblížila podmínkám emisí ostatních státních dluhopisů“.

Doufám, že se dluhopisy vrátí
Miroslav Kalousek (TOP 09)

Důvod, proč stát uvažuje o vydávání dluhopisů pro občany, je získání finanční hotovosti za příznivějších podmínek, než kdyby si půjčoval na krytí státního dluhu a dalších svých potřeb někde jinde u institucionálních věřitelů. I když by podle mluvčího Masláka nešlo „o významnou složku krytí potřeby financování“, úroky, za které si stát půjčuje za současného ekonomického boomu, setrvale rostou.

Do historie dluhopisů se výrazně zapsal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Lidé v letech 2012 a 2013 výhodně úročené dluhopisy vydané státem kupovali jako o život a stát získal levně miliardy korun. Z pěti tranší měli lidé a firmy ještě ke konci loňska v dluhopisech kolem 21 miliard.

Výnos garantuje stát

„Doufám, že se dluhopisy vrátí,“ řekl ve čtvrtek Právu Kalousek. „Je to správné v době, kdy se úroky vrací po všech intervencích do normálních kolejí. Část státního dluhu by držely české domácnosti, vydělat by tak mohli nejen zahraniční investoři, ale i naši občané. Navíc, když drží významnou část státního dluhu občané, přispívá to ke stabilitě země.“

Nabídka státních dluhopisů je pro občany a další instituce zajímavá proto, že stát garantuje výnos. Jedná se o nejbezpečnější uložení peněz. Do spořicích státních dluhopisů lze většinou investovat libovolnou částku a stát většinou vydává několik typů dluhopisů s různou dobou splatnosti a mírou úročení.

V minulých emisích bylo možné pořídit si alespoň 1000 spořicích státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 1000 korun (jeden spořicí státní dluhopis má jmenovitou hodnotu 1 Kč).

Investované finanční prostředky bylo zatím vždy možné získat zpět formou předčasného splacení, a to bez jakékoli finanční penalizace. Pořízení spořicích státních dluhopisů není zatíženo žádným poplatkem, hradí se pouze cena pořizovaných dluhopisů.

Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že uvažuje o testovacích prodejích hlavně prostřednictvím elektronické distribuční platformy. Státní dluh, který by aspoň zčásti mohly krýt dluhopisy, v pololetí vzrostl proti konci roku 2017 zhruba o 89 miliard korun na 1,714 biliónu. Za růstem dluhu je prodej státních pokladničních poukázek s cílem peníze investovat s větším výnosem a získat dodatečné příjmy státního rozpočtu.

Anketa

Přivítali byste znovu možnost objednat si státní dluhopisy?
Objednal/a jsem je už před lety a udělal/a bych to znovu.
22,8 %
Před lety jsme je měl/a, ale nyní bych si je už neobjednal/a.
1,7 %
Před lety jsem je neměl/a, nyní bych nákup zvážil/a.
25,2 %
Neměl/a jsem je ani tehdy, a nekoupil/a bych je ani teď.
50,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1267 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám