Hlavní obsah

Ficova vláda chce zpětně odkoupit Slovenský plynárenský priemysel

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v pátek navrhl zahraničním majitelům Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) opětovné odkoupení 49procentního balíku akcí.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Písemně navrhneme akcionářům, aby nám prodali akcie za stejných podmínek, za nichž je koupili. Zaplatíme jim stejnou částku, jakou zaplatili, když SPP kupovali," uvedl Fico na mimořádné tiskové konferenci.

Podle Fica je to pro akcionáře stále fantastický byznys. "Vždyť na dividendách získali akcionáři 63 miliard korun a tím se jim už vrátila polovina kupní ceny. Žádám německé a francouzské akcionáře, aby nepodávali další návrh na zvýšení ceny plynu pro domácnosti," řekl Fico.

Premiér varoval, že v případě, že dojde k novému návrhu na zvýšení ceny plynu, vláda na mimořádném zasedání navrhne schválení zákona, kterým získají představitelé státu v představenstvu SPP právo veta.

Nedávný návrh SPP na zvýšení ceny plynu o 20 % Fico důrazně odmítl. "Tento návrh je buď důsledkem nevědomosti vlastníků o sociální a ekonomické situaci občanů Slovenské republiky a jejich koupěschopnosti nebo je projevem absolutního nezájmu o to, jak žijí občané Slovenska, " uvedl předseda slovenské vlády.

Premiér konstatoval, že SPP dosahuje miliardové zisky z transitu plynu přes území Slovenské republiky. V roce 2007 dosáhl SPP čistý zisk 16,8 miliardy slovenských korun. "To vám pánové nestačí? To se ještě musíte vrhnout na důchodce, na mladé rodiny?" položil otázku Fico.

O privatizaci SPP rozhodla pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Menšinový balík 49 procent akcí koupily společnosti Gas De France a Ruhrgass za 123 miliard slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám