Hlavní obsah

Experti prověřili 155 metrů vysokou chladicí věž Temelína

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Pravidelnou osmiletou kontrolou prošla během uplynulých čtyř dnů třetí z temelínských chladicích věží, která měří 155 metrů. Odborníci na ni vyjeli pomocí speciální plošiny celkem pětkrát. Metr široká a pět metrů dlouhá plošina se na vrchol věže Jaderné elektrárny Temelín dostala za dvacet minut. Během stoupání se prověřoval její povrch. Na přesně stanovených místech rovněž odebrali vzorky betonu.

Foto: Vladimír Vácha

Pohled z montážní lávky snesou jen ti, co netrpí závratí.

Článek

„Jde o jádrové vrty, které  vyhodnotíme v laboratoři. Posuzujeme odolnost proti mrazu, modul pružnosti a pevnost betonu. Výsledky ČEZ předáme začátkem září,“ popsal Právu průběh kontroly Jiří Bydžovský z brněnského znaleckého ústavu Stavexis.

Samotná instalace lávky zabrala tři dny. Nejprve jeden z horolezců vylezl až na vrchol věže po žebříku, který je její pevnou součástí. Pomocí ocelových lan se do koruny věže následně dopravily díly nezbytné pro vertikální i horizontální pohyb plošiny.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Součástí kontroly je i jádrový vrt.

„Prověřili jsme vnitřní i vnější povrch, železobetonovou konstrukci i její ochranný nátěrový systém,“ dodal brněnský expert.

Mluvčí elektrárny Marek Sviták připomněl, že i uvnitř věže bylo zapotřebí zkontrolovat několik zařízení. Je to především potrubí, které je vyvedeno do výše 15 metrů, kde je voda pomocí deseti tisíc plastových trysek rozprašována do tři metry hlubokého bazénu pod věží a ochlazována přibližně o 15 stupňů.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Z vrcholu temelínské věže se nabízí unikátní výhled

„Čím lépe se daří vodu chladit, tím vyššího výkonu elektrárna dosahuje. Proto i Temelín v zimě vyrobí řádově o desetitisíce kilowatthodin elektřiny víc než v létě,“ poznamenal Sviták. Příští rok čeká kontrola čtvrtou chladicí věž.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám