Hlavní obsah

Evropu zaplavují statisíce padělků eur

Právo, sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská centrální banka (ECB) zadržela v prvním pololetí letošního roku 300 000 padělků eurobankovek, což je podle jejích pramenů nejvíce za poslední rok a půl. Nečastějšími padělky byly dvacetieurové bankovky, na druhém místě skončily bankovky padesátieurové.

Článek

Jednotná evropská měna je podle odborníků mezi padělateli oblíbená kvůli její použitelnosti v mnoha evropských státech. Navíc v blízké budoucnosti začnou euro používat další státy EU, což pro padělatele znamená další možná odbytiště.

Zvažují se nové bezpečnostní znaky

Aby se padělání evropské měny co nejvíce ztížilo, zvažuje ECB zavedení nových bezpečnostních znaků.

Jedním z nich by mohlo být okénko na bankovce, vyplněné fólií s měnícími se motivy, další možností by mohlo být zavedení čipu, již dnes používaného v maloobchodě. Čip s vysílačem by obsahoval sériové číslo bankovky, její původ a hodnotu. Pokud by do databanky došlo hlášení o naskenování stejné bankovky na různých místech, bylo by možné se domnívat, že jsou v oběhu padělky. Nevýhodou čipů je, že jsou pouhým okem neviditelné, navíc je jejich výroba zatím příliš drahá.

Za falza se u nás už odsuzovalo

První eurobankovky s novým bezpečnostním znakem by se měly objevit v roce 2010. Ty staré ale nahradí až za několik let, během nichž bude ECB stahovat asi 10 miliónů starých bankovek z oběhu. Ačkoli euroměna v ČR ještě neplatí, její padělatelé se zde vyskytují. Koncem března vynesla předsedkyně senátu pražského městského soudu Jaroslava Lišková rozsudek nad čtyřmi padělateli eur.

Muži balkánského původu se pokusili německým tajným agentům prodat 460 falešných bankovek s nominální hodnotou 500 eur, což odpovídá 6,82 miliónu korun. Za své dílo měli obdržet 87 500 pravých eur a kontrakt na mnohem větší dodávku. K tomu už ale nedošlo, protože byli zadrženi policií. Do boje proti padělatelům vytáhli i obchodníci. Poté, co začaly být případy platby falešnými eury stále častější, zavedly některé obchodní řetězce zákaz přijímání eurobankovek vyšších nominálních hodnot.

Vzhledem k tomu, že se ale vyskytla i padělaná eura nižších hodnot, přijaly obchodní řetězce opatření, že hodnota nákupu musí dosahovat alespoň poloviny hodnoty přijímané bankovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám