Hlavní obsah

Evropský navigační systém Galileo obnovil poskytování služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poskytování satelitních navigačních služeb evropským systémem Galileo bylo obnoveno. Služby nefungovaly od minulého čtvrtka kvůli technickým problémům pozemské části. Ve čtvrtek to bez dalších podrobností řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém galileo

Článek

Technický incident souvisel s aktualizací softwaru v kontrolním středisku Galileo, zejména pak částí zajišťující synchronizaci přesného času a systémem generování navigačních zpráv. Agentura GSA, která Galileo provozuje, sídlí v Praze.

Galileo je evropský globální satelitní systém, který by díky celkem 30 satelitům ve vesmíru měl být přesnější při určování polohy než americký konkurenční systém GPS. V současnosti je na oběžné dráze 26 satelitů, čtyři další by měly být vypuštěny do konce příštího roku.

Podle údajů agentury používalo v závěru loňského roku službu přes 400 milionů lidí po celém světě, z toho asi 700 tisíc v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám